Den digitale udvikling inden for landbrugsmaskiner accelerer eksponentielt. I takt med, at autostyring af traktorer bliver mere udbredt, stiger antallet af anvendelsesmuligheder af det avancerede udstyr til at øge præcisionen af landmandens arbejde. En af de seneste løsninger er 100 procent automatisk GPS-styring af furebredden på ploven. Danmarks største leverandør til præcisionslandbruget forklarer Geoplovens fordele:

- Rigtig mange landbrug har GPS-baseret autostyring, så de kan slippe rattet og lade traktoren køre fuldstændigt lige. For at få endnu mere nytte af udstyret, kan man tilkøbe Geoplov og opnå snorlige plovfurer. Ved bakker, skiftende jordtyper og i mørke er det nemlig umuligt at pløje lige, men med Geoplov styres ploven automatisk af GPS-systemet, så du altid får furer som trukket efter en lineal, fortæller Henrik Rhode Nissen, kundekonsulent for landbrug ved Geoteam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Geoplov er en overbygning til systemet Trimble Autopilot og virker på alle plove med variabel furebredde.

Vi når meget mere

Maskinfællesskabet MN I/S ejet af Marienborg Gods og Nybøllegaard på Møn købte for to år siden en stor, tifuret plov med ønsket om at køre on land med autostyring. Men så snart den nye plov blev spændt for, skred den op til to meter til siden, når jordtypen skiftede mellem ler, sand og mose, eller når den kørte skråt på bakker.

- Vi havde rigtig svært ved at styre den nye plov, og vi skulle hele tiden korrigere. Traktoren kørte fuldstændig lige takket være GPS-autostyringen, men ploven sejlede af sted. Geoteam foreslog Geoploven, og det viste sig at være klogt. Det er noget af det bedste udstyr, vi nogensinde har købt. Vi sænker bare ploven og kører derudaf, samtidig når vi over 10 procent mere om dagen, siger Lars Haugaard, direktør i maskinfællesskabet MN I/S.

Udover det visuelt tilfredsstillende ved snorlige plovfurer, sikrer systemet, at der ikke sker overlap i pløjningen. Lars Haugaard har også registreret mindre slid på ploven, lavere brændstofforbrug samt markant friskere medarbejdere, der ikke længere behøver at koncentrere sig om konstant at rette ploven i 12 timer hver dag.

Lader sig ikke provokere

En af de traktorførere, der har førstehåndserfaring med den automatiske plovstyring, er Nikolaj Andersen. Han er imponeret over systemets effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andre landmænd tror ikke på mig, når jeg forklarer, hvor godt systemet fungerer. Det er virkelig imponerende. Nogle gange slår jeg traktorens autostyring fra og prøver for sjov at provokere ploven ved at slingre fra side til side. Men lige meget hvad, retter den fuldstændig op og kører snorlige, forklarer Nikolaj Andersen.