I løbet af blot fire måneder fra juni til oktober 2016 steg den gennemsnitlige ydelse hos Frimandsgårds malkekøer med seks procent, fra 10.488 til 11.118 kg EKM pr. år.

Den markante fremgang på så kort tid var et synligt resultat af en ny form for rådgivning, der har givet mere systematik i det daglige arbejde på bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilmed er de seks procent kun begyndelsen. Planen for Frimandsgård er, at ydelsen pr. ko om seks år skal være oppe omkring 12.800 kg EKM.

Frimandsgårds 67 malkende køer af blandet race begyndte at levere mere mælk ganske kort tid efter bedriftens ejer, Søren Friboe Olsen, havde sagt ja til at være med i en afprøvning af konceptet helhedsrådgivning. Et koncept som er udviklet af Dyrlæger & Ko i samarbejde med Syddansk Kvæg.

Med de tiltag, der er sat i værk som følge af helhedsrådgivningen, er de 12.800 kg et meget realistisk mål, vurderer Derk Vink. Han er kvægdyrlæge, medlem af Dyrlæger & Ko og drivkraft i udviklingen af det nye rådgivningstilbud.

Tættere samarbejde

Som navnet antyder, bygger helhedsrådgivning på et tættere samarbejde mellem dyrlæge og konsulenter, end der er tradition for. En anden grundpille i konceptet er udarbejdelse og regelmæssig ajourføring af en handlingsplan for bedriften.

Handlingsplanen er baseret på landmandens målsætninger og bedriftens potentiale og angiver, hvordan målene skal nås. Den skrives ud fra grundige samtaler mellem landmand, to dyrlæger og konsulent, og med den ene dyrlæge som pennefører og tovholder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mødes to gang om året og opdaterer handlingsplanen ud fra de ændringer og resultater, vi har set siden sidst. Vi er landmanden, foderkonsulenten, eventuelt økonomi- eller anden konsulent, besætningsdyrlægen og mig selv, siger Derk Vink.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.