Maskinstrategien indebærer maskinomkostninger, som gerne skal være lavere end alternativet, der kan være ingen dyrkning eller maskinstation.

For at beskrive forskellen i maskinomkostninger tages der herunder udgangspunkt i indirekte omkostninger for vinterhvede i Patriotisk Selskabs Driftsanalyser 2015/2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De indirekte omkostninger til at dyrke en hektar vinterhvede svinger mellem 2.266 og 5.953 kroner.

Ser man nærmere på baggrundsdataene, har de fleste ejendomme muligheden for at ligge mellem 3.000 og 4.000 kroner pr. hektar.

Enkelte ejendomme har 100 procent maskinstation til pasning af markerne og har en omkostning under 4.000 kroner pr. hektar. Det er en klar indikator på, at de indirekte omkostninger i maskinstrategien, som udgangspunkt ikke skal være over dette.

61 ejendomme lå i 2015 under 4.000 kroner pr. hektar. Gennemsnitsarealet var på 619 hektar, og 15 af ejendommene er under 250 hektar, så de fleste har muligheden for at komme ned på det niveau.

I tabel 1 ses det, at halvdelen af ejendommene under 250 hektar har indirekte omkostninger på under 4.000 kroner, mens det for gruppen over 800 hektar er 67 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ses der på indirekte omkostninger i forhold til udbytte, er der ingen sammenhæng mellem højere omkostninger og et højere udbytte. Vi kan altså konstatere, at det handler om at gøre det ordentligt - ikke dyrt.

Men hvordan bringer man omkostningerne ned? Det er der flere svar på, men nøgleordene er god driftsledelse og tilpasning.

Sædskifte er i de fleste tilfælde vigtigt, og en varieret markplan, hvor ikke alt skal sås og høstes samtidig, betyder bedre udnyttelse af maskiner og mandskab.

Kompetente medarbejdere er en anden vigtig faktor for at opnå lave omkostninger. En god medarbejder er med til at sikre det rette vedligehold, samt at nedbrud undgås og er derfor gerne den øgede omkostning værd.

Der findes forskellige strategier til lave omkostninger, og man skal vælge den, der passer bedst til bedriften og ejers eller driftsleders temperament.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer fredag den 8. september kan du læse resten af artiklen og mere om hvilke ting den gode maskinstrategi indeholder svar på.

. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.