Grovvarekoncernen Vestjyllands Andel kommer endnu en gang ud af et regnskabsår med et rekordoverskud. Regnskabet, der sluttede pr. 30. juni, viser et overskud på 132,6 millioner kroner. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Det er 20 millioner kroner mere end sidste år, hvor regnskabet også satte rekord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overskudet kommer, efter at Vestjyllands Andel i det forløbne år har omsat for 1,98 milliarder kroner, hvilket er knap 150 millioner kroner mere end sidste år.

Meget tilfredsstillende

- Det er et særdeles tilfredsstillende resultat. Atter får vi rekord i både omsætning og resultat efter en stor indsats fra alle medarbejdere. Samtidig har vi en medlemsskare, som hele tiden vokser, og som loyalt lægger deres handel hos os, siger formanden for Vestjyllands Andels bestyrelse, gårdejer Leif Haubjerg, fra No ved Ringkøbing.

Driftsresultatet for Vestjyllands Andel blev i det seneste år på 99,8 millioner kroner mod 80,5 millioner sidste år. Hertil kommer så resultatet fra andre virksomheder i ind- og udland, hvor Vestjyllands Andel er medejer.

- Vores deltagelse i selskaber i ind- og udland bidrager fortsat meget positivt til vores samlede resultat. Der hentes store gevinster hjem til vores ejere, og vores deltagelse giver samtidig en stor indkøbsstyrke, siger Leif Haubjerg.

Ny tilslutning

Han understreger, at det seneste år har været præget af, at Næsbjerg Foderstofforening er blevet tilsluttet Vestjyllands Andel, samtidig med at der er blevet ansat ny direktør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Direktør Carsten Lauridsen slutter på toppen med det bedste resultat i hans mangeårige karriere. Det giver atter grundlag for en solid konsolidering og muligheden for en stor udlodning til vores medlemmer, siger Leif Haubjerg.

Vestjyllands Andel vil udlodde 41,5 millioner kroner i overskudsbetaling og resten af overskuddet konsolideres ind i selskabet. Dermed har grovvarekoncernen over de seneste 15 år udloddet 352 millioner kroner til sine medlemmer og samtidig øget egenkapitalen med 742 millioner kroner.

Stigende salg

- Det er over en meget bred vifte, at vi har øget vores omsætning det seneste år, siger direktør Carsten Lauridsen.

- Det skyldes først og fremmest en stigning i de solgte mængder. Det gælder for planteværn og for gødning. Vi har kunnet mærke, at landmændene har fået mulighed for at bruge mere gødning. Vi har også solgt større mængder foderblandinger til svin og kvæg samt økologisk foder. Det eneste område, hvor vi ikke har øget omsætningen, er på slagtesvinefoder, fordi produktionen af slagtesvin fortsat falder herhjemme.

Han understreger, at stigningen i overskuddet først og fremmest er sket på baggrund af godt købmandskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har øget omsætningen, og når vi så samtidig er påpasselige med vores indkøb, så følger driftsresultatet også med den øgede omsætning, siger Carsten Lauridsen.

Flere medlemmer

Ifølge Vestjyllands Andel har virksomheden nu knap 4.000 medlemmer mod 3.739 for et år siden.

- Vi får stadig nye kunder og dermed også nye medlemmer. Senest har overtagelsen af Næsbjerg Foderstofforening øget medlemsskaren med omkring 150 nye medlemmer. Men vi gør også meget for at være konkurrencedygtige - ikke alene på prisen men i høj grad også på kvaliteten, for det er den, der får kunderne til at vende tilbage. Det gælder både kvaliteten af vores produkter og af den rådgivning, som vi også yder, siger Carsten Lauridsen.

Øget egenkapital

Egenkapitalen i grovvarekoncernen Vestjyllands Andel er øget til 882 millioner kroner ved regnskabsårets slutning mod 740,7 millioner kroner året før. Det svarer til en soliditet på 57,5 procent.

Vestjyllands Andel har efter overtagelsen af Næsbjerg fem foderfabrikker - fire producerer konventionelt foder, og én producerer udelukkende økologisk foder. Dertil kommer 13 afdelinger, hvoraf en del kun er åbne for udlevering af gødning og modtagelse af afgrøder i sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De afdelinger, der er åbne hele året, ligger i tilknytning til foderfabrikker eller Vestjyllands Andels butikker "Energi og Hobby".

Sidste fremlæggelse

For direktør Carsten Lauridsen bliver det sidste gang, han fremlægger regnskabet, når Vestjyllands Andel holder generalforsamling den 25. oktober.

- Steen Bitsch har overtaget jobbet som direktør pr. 1.juli, men da jeg har haft ansvaret for driften i det seneste regnskabsår, der sluttede 30. juni, har vi aftalt, at jeg fremlægger regnskabet, siger Carsten Lauridsen.

Frem til marts 2018 repræsenterer han Vestjyllands Andel i de mange selskaber i ind- og udland, som grovvareselskabet er medejer af.

- Det er en fantastisk virksomhed, som jeg nu overtager ledelsen af, siger den nye direktør for Vestjyllands Andel, Steen Bitsch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Virksomheden er i rigtig god form, og samtidig har vi nye spændende projekter på tegnebrættet. Desuden er vores fabrikker ved at blive opgraderet, så vi fortsat kan levere kvalitetsfoder og følge med i tilgangen af mange nye kunder, siger Steen Bitsch.