Abonnementsartikel

Ventor er navnet på en ny selvkørende kartoffeloptager fra Grimme, som rummer stor kapacitet.

TYSKLAND: Tyske Grimme kan på Agritechnica vise producentens hidtil støreste selvkørende kartoffeloptager. Ventor er navnet på den nye maskine, som rummer en 15 ton tankkapacitet, fire rækker optager-aggregat samt 530 hestekræfter til at drive den røde optager.

- Det har været et stort kundeønske længe, så det er glædeligt, at vi nu kan tilbyde maskinen til den store danske efterspørgsel, fortæller Heine Hylleberg, eksportchef hos Grimme Skandinavien.

Han forventer, at der kan sælges mellem to og fire maskiner om året fordelt på danske og svenske kunder.

- Den helt store grund til, at vi tror på maskinen er at den vil løfte kapaciteten væsentligt - især i melkartoffelproduktionen.

- Vi har både gemmenfaldsopkæde til kartoffeltoppene og pig-bånd til rengøring, som virkelig kan sætte kapaciteten i vejret, fortæller Heine Hylleberg, som er medejere af Grimme Skandinavien, som er det datterselskab af Grimme-fabrikken i Tyskland.

Bygger på SE-princippet.

Faktisk er den nye optager to eksisterende SE-optagere, som er sat sammen.

- Renseprincippet i SE-maskinerne er her blevet flyttet med over på den selvkørende maskine, og opbygningen af Ventor er faktisk fuldstændig, som to separate maskiner, hvor kartoflerne tages op i på to parallelle kæder, og køre henholdsvis højre og venstre rundt om maskinen, inden de samles efter rense-aggregeret i tanken, fortæller den danske eksportchef, og især fremhæver pig-båndene.

- På sandjord kartoflerne ikke gøres rense med valser, som er dyre i vedligehold. Pigbåndene derimod sikre en høj kapacitet, da gennemstrømningen af kartofler er væsentligt højere sammenlignet med valserne.

Maskinen er bygget ud fra den tanke, at den skal kunne tage kartofler op med 10 kilometer i timen.

Krabbestyring og firehjulstræk

Maskinen er hundred procent hydraulisk drevet, hvilket betyder, at omdrejningerne på de forskellige bånd og ruller kan sættes fra kabinen. Det betyder også, at trækket på samtlige fire hjul er hydraulisk drevet og maskinen er udstyret med drejbare hjul.

Faktisk kan maskinen køre krabbestyringen, idet den hydraulisk sideforskydes bag kabinen. Grimme oplyser, at vende-diameteren for maskinen blot er 6,1 meter, målt indvendigt.

Hjulmonteringen er 900/70 R32 i front samt 900/60 R38 i bag.