Det italienske malkesystem Milkit har kun få måneder på bagen i Danmark, men allerede nu har en landmand fra Kronjylland gode erfaringer med systemet.

Laust Krejberg fra Nørager fik installeret malkesystemet tilbage i april måned, og det har været den helt rigtige løsning til hans bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Malkestalden var 20 år gammel, og der var ved at være problemer med el-forbindelser. Jeg ville også have mælkemåling og give mine ansatte mulighed for at holde øje med pladsregistrering og drøvtygning, siger Laust Krejberg.

Han er nu midt i 50erne og ønsker ikke at gældsætte sig hårdere end højst nødvendigt. Derfor er det vigtigt for ham at holde de nye investeringer på et fornuftigt niveau.

- Den dag jeg bestemmer mig for, at jeg ikke skal malke køer længere, så har jeg ikke et kæmpe anlæg, der mangler at blive afskrevet. Da jeg efterhånden er mere til variable omkostninger fremfor faste omkostninger, vil jeg helst have, at regningen slutter den dag, folkene bliver fyret, siger Laust Krejberg.

Selvstændig boks

Milkit systemet består af selvstændige malkebokse, også kaldet totems, der har elektronik indkapslet, så det er hårdført og kan tåle fugt fra eksempelvis overbrusning i stalden.

De enkelte totems arbejder sammen, men kan også malke hver for sig, også hvis computeren midlertidigt står af. Det fortæller Thorkild Kallestrup, der er Teknikchef ved Mosegården A/S. Firmaet forhandler som de eneste i Danmark Milkit malkesystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genbrug af stald

Systemet er velegnet til landmænd, der har ældre malkestalde og vil udskifte eller udvide det eksisterende malkeanlæg med en fleksibel løsning.

- Når man står med en malkestald, som er 15-20 år gammel, der ikke er tidssvarende i forhold til management og mælkemåling, så er Milkit en oplagt opgradering med fuld overblik over besætning og mælkeydelse, siger Thorkild Kallestrup.

Laust Krejberg er glad for systemet, da det giver nogle helt særlige muligheder for at genbruge de bygninger, han i forvejen har.

- Det er den perfekte måde, at forlænge levetiden på en malkestald, hvor teknikken er slidt op. Det er jo vældig smart, at man kan sætte sådan en boks op, hvor alt elektronikken sidder inde i den. Skulle der gå noget galt, så kan du bare hive boksen af og sætte en anden på, sætte fire stik i toppen af den, og så kører vi igen, siger Laust Krejberg.

Snakker sammen

Malkesystemet kommunikerer perfekt med Heatime transponderne, der giver oplysninger om blandt andet drøvtygning, aktivitet, brunstobservation og sundhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er virksomheden Milkline der står bag malkesystemet Milkit, mens det er virksomheden SCR i Israel, der har udviklet managementsystemet til både Heatime og Milkit. Derfor er det også oplagt at bruge de to systemer sammen. Thorkild Kallestrup forklarer, at det er muligt at trække endnu flere oplysninger ud af Heatime systemet, når det anvendes sammen med Milkit .

- Udover endnu bedre aktivitets- og brunstovervågning er det også muligt at få oplysninger omkring drøvtygning og følge med i, om nogle af køerne opfører sig unormalt, siger Thorkild Kallestrup.

Gammel stald

Der er mange fordele ved Milkit systemet. Det er hurtigt til at malke, og overvågning af køerne er i top. Men den måde Laust Krejbergs 20 år gamle malkestald er lavet på kan ikke helt følge trop med det nye malkesystem.

- Der er stadig langsom ind- og udgang, hvor vi kun kan have en mand til at malke 50 køer i timen. To mand er for meget til det malkesystem, så det er den begrænsning, der er. Så vi bruger lidt flere mandskabstimer pr. liter mælk, end man gør i større og moderne malkestalde, siger Laust Krejberg.

Tiden op til pension

Valget for Laust Krejberg stod mellem at skifte til et malkesystem, hvor han vil have afskrevet en tredjedel af malkestalden inden han går på pension, eller finde en anden og mere fleksibel løsning, der også har en salgsværdi, efter han vælger at stoppe med erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ønsker, at dem der eventuelt vil overtage bedriften, selv skal kunne vælge, hvordan de vil drive det videre uden at være afhængig af de valg og investeringer, han tidligere har foretaget.

I starten af 2028 runder Laust Krejberg pensionsalderen, og hvis han finder på at stoppe inden da, er det også en mulighed, han har overvejet.

- Hvis jeg kommer i tanke om at holde, før jeg går på pension, så kan jeg hive de bokse ud, og så er de nok mere værd, end hvis det var et komplet malkecenter, jeg havde sat ind. Det vil være nemmere at sælge, tror jeg, siger Laust Krejberg.