Det går godt i Danmark. Vi har en lav ledighed, høj velstand og sunde offentlige finanser. Men vækst kommer ikke af sig selv.

Lige nu oplever flere og flere virksomheder i fødevareklyngen, at de ikke kan få besat deres ledige stillinger, fordi der ikke er nok kvalificeret arbejdskraft i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer til politisk handling.

- Regeringen fremlægger i dag sit skatteudspil, som vi har store forventninger til i dansk erhvervsliv. Vi har brug for tiltag, der både gavner konkurrenceevnen og ikke mindst øger arbejdsudbuddet, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

- I L&F opfordrer vi politikerne til at tage det samme samfundsansvar, som virksomhederne tager. Reformpausen har varet længe nok, og hvis vi i fødevareklyngen fortsat skal kunne beskæftige 190.000 mennesker, er det på tide, at der er politisk samling om erhvervslivets konkurrenceevne. I sidste ende kommer det os alle til gavn, og alternativet bør slet ikke være en mulighed, fortsætter hun.

Landbrug & Fødevarer ser blandt andet gerne, at regeringen letter skatten på arbejde og er derfor positive over, at regeringen med dette skatteudspil tager udfordringerne alvorligt.

Må sige nej til ordrer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har i Damark før oplevet, at et opsving ikke fik fat, fordi virksomhederne ikke kunne få den arbejdskraft, som de manglede. Den vej ønsker erhvervslivet ikke at gå ned ad igen.

I fødevare- og agroindustrien oplevede 31,2 pct. af virksomhederne i andet kvartal af 2017, at manglen på kvalificeret arbejdskraft var en produktionsbegrænsning. Det viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

- Når danske virksomheder ikke kan levere en ordre på grund af manglende arbejdskraft og må sige nej til at tage flere ordrer ind, risikerer vi i værste fald at de ordrer og arbejdspladser rykker til udlandet, siger Karen Hækkerup og fortsætter:

- Vi er derfor nødt til at sikre fremtidens Danmark, hvis opsvinget skal vare ved. Regeringen skal give danskerne et incitament til at uddanne sig til de job, hvor der mangler arbejdskraft, og til at ville tage et arbejde.