Når man som mælkeproducent med hang til Jersey-køer får tyrekalve som afkom, skal man tage en beslutning.

Skal man skille sig af med kalven, eller bør man fede den op. Det er en svær overvejelse for mange landmænd. For med jersey-kvægets langsomme vækstrate, kan det sjældent betale sig at opfodre tyrekalvene. Der er ikke sammenhæng mellem investering og afkast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan er det også hos mælkeproducent Ole Hedelund Poulsen. Men det afskrækker ikke mælkeproducenten, som selv opfeder sine Jersey tyrekalve til slagtning.

- Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at slå dem ihjel. En sund og rask tyrekalv. Det har jeg ikke hjerte til. Jeg går simpelthen psykisk ned på det, siger Ole Hedelund Poulsen.

Det med at slå kalvene ihjel har aldrig været Ole Hedelund Poulsens kop the. Faktisk har det været meget svært for mælkeproducenten så meget som at overveje at vende tilbage til det.

- Jeg gjorde det i en meget kort periode. Men jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til det til sidst. Det fik mig til at overveje, om jeg overhovedet skulle være landmand eller ej. Derfor stoppede jeg også med det igen, og det fik mig til at se mig om efter en anden løsning, forklarede Ole Hedelund Poulsen.

Men hvad gør man så, når man står med cirka 40 tyrekalve årligt? For Ole Hedelund Poulsen ligger svaret lige for. De skal fodres, så de vokser sig slagteklare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har jeg det bedst med. Og så må jeg finde ud af en måde, at få det hele til at fungere på, siger Ole Hedelund Poulsen.

Som sagt, så gjort. Ole Hedelund Poulsen fodrer på sine Jersey-tyre, så de bliver klar til slagtning. Og det endda uden at sætte mange penge til på projektet. Men det stiller dog en række krav til mælkeproducenten, hvis det skal kunne lade sig gøre.

Da Ole Hedelund Poulsen byggede ungdyrsstald, regnede de den ekstra plads, som tyrene ville fylde med ind i projektet, og derfor har han pladsen til det

- Man skal have rammerne på plads, før det kan lade sig gøre. Og viljen også. For det er ikke den store guldgrube, det kan jeg vist godt afsløre. Jeg er heldig, at jeg har pladsen og kan dyrke mit foder selv, siger Ole Hedelund Poulsen, og fortsætter:

- Når mælkeprisen er lav, bruger jeg det som en slags forsikring, for jeg tjener det samme på kalvene. Og især nu, hvor kornpriserne er lave, er omkostningerne til foder relativt lave, fordi vi bruger vores eget foder, siger Ole Hedelund Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På grund af den langsomme vækst, er det ikke attraktivt at sælge kødet fra Jersey-tyrene gennem de traditionelle kanaler. Derfor sælger Ole Hedelund Poulsen sit kød til en lokal grossist, som har specialiseret sig i netop kødet fra de gule Jersey-tyre.

Peter Villadsen driver til daglig Dansk Jersey Kød ved Silkeborg. Og det er her, Ole Hedelund Poulsen sælger sine tyre. Hos Dansk Jersey Kød får Ole Hedelund Poulsen lidt mere for kødet. Og det gør det muligt for ham at få det til at løbe rundt.

- Det hjælper selvfølgelig lidt, at Peter betaler en smule mere, end de ville gøre andre steder. Men det er ikke det, der gør det alene, siger Ole Hedelund Poulsen.

For slagteren er det afsætningsmulighederne, der gør det muligt at betale lidt mere til landmanden.

- Der er to ting i det. For det første, så handler det om, at der faktisk er en efterspørgsel efter kødet fra Jersey-tyrene. Det giver en helt speciel smag og tekstur, og det er der flere restauranter, der er begyndt at få øjnene op for. Derfor kan jeg også forsvare, at betale lidt mere for kødet, siger Peter Villadsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage står mælkeproducent Ole Hedelund Poulsen, som ikke længere er ved at miste lysten til at være landmand. Han er glad for, at han ikke længere skal slå raske tyrekalve ihjel ? blot fordi de tilfældigvis er født som tyre.

- Det er alfa og omega for mig, at de overlever og bliver brugt til noget fornuftigt. Så kan jeg se mig selv i øjnene om morgenen, og passe mine dyr så godt jeg kan. Og så er det da en rigtig god ting, at det ikke direkte koster mig penge, at fodre dem op, siger Ole Hedelund Poulsen.

Tyrekalvene går typisk et sted mellem 13 og 14 måneder hos Ole Hedelund Poulsen for at blive store nok til slagtning.