I et samarbejde med NGF Nature Energy er BioenergiSyd i regi af LandboSyd på vej med en investering på i alt 500 millioner kroner i to biogasanlæg i Sønderborg kommune.

Onsdag i denne uge underskrev formand for BioenergiSyd, Andreas Bonde, aftalen, og dermed er foreningen bestående af 75 landmænd fra LandboSyds primære område i Aabenraa og Sønderborg kommuner med helt fremme til gavn for biogassen. Det skriver LandboSyd i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genvinst for miljø og bundlinje

De to anlæg vil skabe 50 blivende arbejdspladser og reducere kommunens CO2-udledning markant. Anlæggene vil samtidig gøre landbruget mere bæredygtigt og effektivt, påpeger formand for BioenergiSyd, Andreas Bonde.

- Vi er godt tilfredse med at komme videre med etableringen af biogasanlæg i Sønderborg. De to biogasanlæg bliver en gevinst for både miljøet og bundlinjen, og det ene anlæg placeres, så mange landmænd i den vestlige del af området kan være med, siger Andreas Bonde.

Billig CO2-reduktion

Han lægger vægt på miljø- og klimafordelene. Biogas reducerer CO2 emissionen grundet en mindre udledning af metan og lattergas, og samlet set er det en billig reduktion.

1 ton gylle kan give en reduktion på 90 kg CO2. Hvis 40 procent af gyllen i DK afgasses, vil udledningen reduceres med cirka 140 kg pr. indbygger. Til sammenligning svarer 20.000 kilometers kørsel i bil typisk til 3-4 ton CO2.

Dertil kommer af biogas giver forsyningssikkerhed for energi og skaber aktivitet herude. Landmænds vækstmuligheder bliver bedre, og der skabes et bedre forhold til naboerne i kraft af færre lugtproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kommer til at udnytter gødningen bedre. En lang række faktorer i forbindelse med biogas-processen betyder, at landbruget får store fordele af, at der nu etableres to anlæg hernede, siger Andreas Bonde.

Landmænd med ved bordet

- Anlæggene bliver et aktiv for hele det samlede landbrugserhverv i området. Det er væsentligt, at vi får fordelt næringsstofferne, og det er den helt rigtige løsning i forhold til til- og bortførsel af P og K. Jeg er glad for, at landmænd sidder med omkring boret og får indflydelse - det er afgørende for at finde de rigtige løsninger i sådan et projekt, siger adm. direktør Anders Andersen, LandboSyd.

Samarbejdspartneren NGF Nature Energy driver i dag fire storskala biogasanlæg og er i gang med at bygge yderligere tre. De to nye anlæg i Sønderborg vil bidrage yderligere til den grønne omstilling af gassektoren.