Abonnementsartikel

Dansk rådgiver i Sverige undrer sig over, at ikke flere danske landmænd bosætter sig i Sverige

Danske landmænd søger i disse år udenlands for at prøve kræfter med både planteavl, mælkeproduktion og især svineproduktion under fremmede himmelstrøg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kun et fåtal har valgt den nemmeste og sikreste løsning, nemlig at købe gård i Sverige.

Det undrer blandt andet Paw Mathiesen, der i nogle år har hjulpet danske landmænd med at købe i Sverige. Men det er kun blevet til 35 i alt, og søgningen har ikke været stor. Til gengæld har han hjulpet nogle hollændere med at skifte fra dansk til svensk landbrug.

- Jorden er billig her, og der er ikke nær de restriktioner på landbrugsdrift, som der er i Danmark, siger Paw Mathiesen, der også mener, at den større usikkerhed, der er forbundet med etablering i øst-landene burde tale til fordel for Sverige.

Mentalitetsforskelle

Der er for eksempel heller ikke begrænsninger i, hvor meget der må gødes. Kun kan der være begrænsninger vedrørende fosfor.

Sammenholdt med Danmark vurderes det også at være langt mindre bureaukratisk at drive landbrug i Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der er en mentalitetsforskel, som man skal vænne sig til. Det giver sig blandt andet udtryk, når man skal handle. I Sverige er det alminddeligt, at når man har afgivet sit bud på en ejendom, følger der en lang periode, hvor sælger prøver at få prisen sat i vejret, og selv når prisen er afklaret går der sagtens fem måneder, inden man kan overtage ejendommen. Det kræver tålmodighed.

- Men mentalitetsforskellen er formentlig mindre i forhold til at etablere sig længere østpå, mener Paw Mathiesen.

Gældsprocenter på 30-35

- En anden mentalitetsforskel ses i ønsket om at investere. De svenske landmænd har en gældsprocent på 30-35 procent og siger til sig selv: hvorfor investere og blive afhængige. De vil have det, så de kan stoppe produktionen, når det passer dem.

- De drives ikke på samme måde fremad som danske landmænd, der er nødt til at ekspandere for at forrente deres gæld. Det er nok den egentlige grund til, at dansk landbrug er længere fremme udviklingsmæssigt end svensk landbrug, siger Paw Mathiesen.

Fire gode landbrugsområder

Det langstrakte Sverige omfatter masser af områder, som en dansk landmand ikke føler sig tiltrukket af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der er fire områder i Sverige, hvor der er landbrugjord af høj kvalitet. I Skåne, to områder omkring søerne og nord for Stockholm.

- Priserne på jord i Skåne kan komme op på 400.000 svenske kroner pr. hektar, men i de andre områder er det væsentlig billigere.

Landbrug ad omveje

Paw Mathiesen er i dag en slags "virksomhedsdoktor", der af LRF (svarende til Dansk Landbrugs rådgivning) bliver sendt ud til landbrug med økonomiske problemer, eller hvor der er behov for at få friske øjne til at se på udviklingsmulighederne.

Henvisningen sker som oftest via LRFs økonomikonsulenter.

Paw Mathiesen er ellers ikke prototypen på en landbrugskonsulent. Han er fuldblodskøbenhavner med handelseksamen og revisoruddannelse, og hans første kontakt med noget, der lignede landbrug og dyr var ansættelse på Charlottenlund Travbane i halvandet år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så trak Sverige - for nu 14 år siden - og her besluttede han i 1997 at prøve noget helt andet end at arbejde med økonomi. Han tog arbejde hos Sveriges største svineproducent. Her arbejde han i halvandet år og sluttede med en anbefaling om at læse videre. Så i  2003 forlod han Sveriges Lantbruksuniversitet som "lantmester" og fik ansættelse som Business advisor ved LRF Konsult med speciale inden for svineproduktion.

- Men ikke som svinefaglig ekspert, understreger Paw Mathiesen.

Og så har han som bibeskæftigelse at hjælpe danskere med at etablere sig i Sverige. Det sker i samarbejde med DLBR i Skejby.