Det er nødvendigt, at den metode, der anvendes til at analysere jordens fosforstatus, er robust og giver pålidelige og reproducerbare resultater, uanset hvem der foretager analysen, og hvornår der analyseres. Forskere fra blandt andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har tidligere påpeget, at den metodeforskrift, der anvendes i Danmark i dag, ikke lever op til disse krav. Det skriver DCA.

På foranledning af Miljø- og Fødevareministeriet har forskerne derfor i samarbejde med en række laboratorier, Seges, Københavns Universitet og repræsentanter fra myndighederne udarbejdet en ny protokol for analyse af fosfor. Resultatet er udgivet i en rapport fra DCA ? Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten undersøger hvad variationer i konkrete nøgleelementer i den nuværende analysemetode betyder for analyseresultatet, og den kommer med konkrete anbefalinger til forbedringer samt en ny opdateret analyseprotokol. Nøgleelementerne omfatter følgende:

Temperaturen som jordprøven tørres ved før analysen foretages

Mængden af jord i den enkelte analyse

Hvor længe og hvordan prøven skal rystes

Temperaturen i ekstraheringsprocessen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor lang tid prøverne må håndteres efter ekstrahering

Analyse af jordens fosforindhold ved hjælp af fosfortalsanalysen har siden 1987 været udgangspunkt for anbefalingerne om fosforgødskning af landbrugsjorde i Danmark. En stigende bevidsthed om den rolle, som jordens fosfor spiller for både afgrødernes vækst og for risikoen for tab til og eutrofiering af overfladevand, har sat fornyet fokus på anvendeligheden og kvaliteten af de analyseresultater, der opnås med fosfortalstalsmetoden, sådan som den udføres i dag.

Det har nemlig været kendt, at resultatet af en fosfortalsanalyse varierer for meget og tilsyneladende systematisk alt efter hvilket laboratorium, der udfører analysen, og hvornår analysen udføres.

- Det er klart, at der i Danmark har været et behov for initiativer, der fører til bedre analysekvalitet for fosfortalsanalysen, ikke mindst nu hvor analysen også anvendes ved regulering af fosfortilførslen i forbindelse med de nye fosforlofter. Både landmænd, rådgivere, forskere og myndigheder efterspørger en sådan metode, siger lektor Gitte Rubæk fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.