Abonnementsartikel

Rapsen er netop afsluttet, og høsten er dermed halvvejs hos østjysk bedrift.

Mellem Randers og Hadsund i det østjyske driver Carl Johan Schultz 1.400 hektar planteavl, hvor man netop er halvvejs med høstarbejdet.

- Vi afsluttede rapsen mandag aften, og dermed er vi halvvejs med høstarbejdet, fortæller den østjyske landmand, som glædes over, at høsten på trods af vejret faktisk er forløbet ganske tilfredsstillende.

- Vinterbyggen har skuffet med 7,2 ton i gennemsnit, mens rapsen ligger på niveau med fem ton i gennemsnit, desuden har rugen givet ni ton pr. hektar til trods for, at det meste havde lagt sig ned.

Bedriften har 230 hektar raps i mark-planen, og ligesom de 120 hektar rajgræs og 70 hektar vinterby er de et afsluttet kapitel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Høster også vådt korn

- Vi har også været i hveden, og forventer at fortsætte her, når rapsen er afsluttet, fortæller Carl Johan Schultz som foretager høsten med en ny John Deere S690i med 40 fod sejlskærebord.

- Det nye skærebord gør det virkelig godt, og vi er overrasket over, hvor flot et afgrødeflow, som skærebordet afleverer til maskinen.

Foruden bedriftens egen mejetærsker får man hjælp af en 30 fods maskine, ligesom man i frøgræsset også havde hjælp til høstarbejdet.

- Vi har prioteret at høste rapsen tør, hvilket vil sige, at vi begynder høstdagene i kornet, og går over i rapsen op ad dagen, når vandprocenten falder. Meget af kornet har vi høstet med omkring 20 procent vand. Vi får alligevel ikke høstet al kornet i perfekte tørre forhold, og derfor vælger vi, at tørre kornet ned, og i stedet komme af sted med mejetærskeren, fortæller Carl Johan Schultz, som klare høstarbejdet på Vindbylund med én mejetærsker.

- Vi høster cirka 1.000 hektar om året med vores egen mejetærsker, og får hjælp til cirka 400 hektar, og derfor bytter vi også mejetærsker hvert andet år, for på den måde at sikre den sidste nye teknik i marken, samt laveste mulige vedligeholdesomkostninger, hvilket hænger godt sammen med den afhængighed vi har af mejetærskeren, når vi vil nå 1.000 hektar med en enkelt maskine på én sæson.