Økonomerne i det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har fremlagt deres bud på forsyningsbalancen i afgrødemarkedet i den månedlige WASDE-rapport.

Facit blev ifølge Jyske Markets en sjældent set uenighed med markedsforventningerne på flere parametre. Der var klare markedsforventninger om nedjusteringer i både hvede, majs og soja, men i stedet blev forventningerne opjusteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gav straks store prisfald på tre-fire procent på både hvede, majs og soja i USA, og prisfaldene fortsatte dog knapt så markant fredag på de europæiske råvarebørser.

Uenighed

Der er fortsat stor uenighed om konklusionerne i rapporten, som ifølge Jyske Markets har skabt stor frustration blandt markedsdeltagere.

Mange mener eksempelvis, at slutlagre for hvede vurderes for optimistisk.

- Men det er især omkring estimaterne for produktionen af majs og soja i USA der er kraftig kritik. Udbytterne overgår markant markedsforventningerne, og der ses meget stor divergens mellem afgrødekonditionerne USDA selv ugentligt oplyser, hedder det i en kommentar fra Jyske Markets, som ikke forventer den store panik i Europa, hvor markederne ventes at bruge nogle dage til at vurdere, i hvilken grad rapporten vil påvirke de fremadrettede forventninger.