Abonnementsartikel

Med et rumindhold på 4.000 liter er Rauch Axis 50.1 W en af markedets største liftophængte gødningsspredere, og sammen med en spredebredde på op til 50 meter giver det sprederen en enorm kapacitet.

Kvoter på kunstgødning betyder at næringsstoffer er en begrænset resurse på de fleste landbrug. Det er derfor vigtigt, at gødningen, der er til rådighed, fordeles og tildeles nøjagtigt i forhold til planterens behov. Når der samtidig er 30 meter eller mere imellem plejesporene, stiller det store krav til de maskiner, som skal udbringe kunstgødningen. Frem for at låne en tilfældig gødningsspreder hos fodrestofforretningen, vælger mange landmænd at investere i egen spreder.

Som alternativ til en fabriksny maskine tilbyder Midtfjord Agro en brugt Rauch Axis 50.1 W spreder. Gødningssprederen er fra 2010 og er udstyret med vejeceller og Telimat T50 kantspredningsudstyr.

Rauch blev grundlagt i 1921 og beskæftiger i dag cirka 350 medarbejdere på fabrikken i det sydvestlige Tyskland. Produktionen er koncentreret om spredere til salt og gødning, samt doseringsudstyr til såmaskiner, som sælges til forskelige producenter af såmaskiner.

Den første Rauch gødningsspreder kom på markedet i 1932, og som den første producent introducerede virksomheden i 1973 en gødningsspreder med to spredeskiver og en arbejdsbredde på 24 meter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Axis-serien blev introduceret i 2006, og allerede i 2012 var der produceret mere end 20.000 eksemplarer af den populære spreder.

Partnerskab med Kuhn

Ud over Rauch står der også Kuhn bag på den brugte spreder. Kuhn ejer en mindre aktiepost i Rauch, og på en række markeder står Kuhn for salget af de tyske spredere. Her i Landet er det således forhandlerne bag MI, som står for salget af gødningsspredere fra Rauch. Kuhn anvender også Rauch doseringsudstyr i deres såmaskiner

Med eller uden vægt

Ved introduktionen kom Rauch Axis i modellerne 20.1, 30.1 og 50.1. Er der tilføjet et W efter modelbetegnelsen, betyder det at sprederen er med vejeudstyr. Ved at montere forskellige spredeskiver kan sprederne tilpasses forskellige arbejdsbredder. Der kan også monteres skiver, der er designet til at sprede efterafgrøder og sneglegift.

Rauch Axis er stadig i produktion, og siden foråret 2016 har modellerne heddet 20.2, 30.2 og 50.2. Med modelændringen blev spredernes volumen øget med 200 liter. Samtidig blev der ændret lidt på designet, og det blev blandt andet muligt at få sprederen monteret med LED lys.

Axis findes også i en variant med hydraulisk træk af spredeskiverne. De nye modeller tilbydes også i en EMC variant, som automatisk justerer gødningsmængden individuelt på de to tallerkner, og som derfor kan foretage en meget præcis tildeling af gødning i blandt andet kiler.

Kontrollér funktionaliteten

Sprederens lakering samt ledninger og elektronik udsættes for et meget aggressivt og korroderende miljø af gødningsstøv og fugt.

- Det er let at kontrollere sprederen for rust i såvel chassiset som den ud- og indvendige sider af beholderen. Elektronikken kontrolleres ved at sætte spænding på terminalen og afprøve de forskellige funktioner. Det er ikke nogen fejl, at vægten ikke umiddelbart viser nul. Den kan blot nulstilles, og så plejer den at fungere, siger Casper Larsen, der er salgskonsulent hos Midtfjord Agro i Løgstør.

Kontroller doseringssystemet

Mængdereguleringen på Rauch Axis 50.1 W foretages af to aktuatorer, som regulerer åbningen af doseringsspjældene.

- Over doseringsspjældene kører der takkeformede omrører. De sørger for at klumper i gødningen knuses, men da de kun kører med 17 o/min og står stille lige så snart doseringsspjældene lukkes, beskadiger de ikke gødningen. Omrørernes udformning betyder, at sprederen stort set kan tømmes fuldstændig, og at den holder den indstillede dosering, indtil der er cirka 20 kg i beholderen, siger salgskonsulenten og tilføjer:

- I 2010 introducerede Rauch nye aktuatorer, der er med tredobbelt tætning og som derfor mere robuste end det tidligere reguleringssystem. Han anbefaler derfor at se efter, om specielt ældre spredere er opdateret med det nye reguleringssystem.

Vitale dele er rustfrie

Mens chassis og beholder er udført i pulverlakkeret stål, så er den nederste del af beholderen samt, kantspredningsudstyr, doseringsenhed og spredeskiver udført i rustfrit stål.

- Anvendelsen af rustfrit stål betyder, at der ikke er noget som ruster sammen. Man skal dog være opmærksom på, at spredeskiverne kan sætte sig fast. For at undgå det, er det en god ide at afmontere skiverne og give gevindet lidt fedt, før sprederen sættes til vinter. Så kan man altid montere nye skiver, hvis arbejdsbredden skal øges, eller der skal monteres specielle skiver til spredning af sneglegift og efterafgrøder, siger Casper Larsen, der råder til, at sprederen skylles af og smøres ind i et tyndt lag olie, hver gang den sættes til side.

Indstiller sig selv

Vejeudstyret på Rauch Axis 50.1 W kontrollere udbringningsmængden 100 gange i sekundet og udligner doseringsfejl en gang i sekundet. Det eneste føreren skal foretage sig, er at indtaste gødningstype samt den ønskede dosering og spredebredde. Herefter sørger automatikken for, at doseringen tilpasses fremkørselshastigheden.

Ved at tilkøbe terminalen Quantron-Guide kan Rauch Axis 50.1 W opgraderes til at køre GPS.

- Er der en GPS-antenne på traktoren anvendes signalet fra traktoren. Alternativt monteres der en lille GPS-antenne på traktoren. Antennen modtager et af de gratis signaler og Quantron-Guide sørger herefter for at der automatisk åbnes og lukkes for gødningen ved forageren, siger Casper Larsen.