Bankernes tab på dansk landbrug steg i 2016 med næsten 60 procent til 3,5 milliarder kroner, det skriver Finans.dk.

Selve stigningen er på 1,3 milliarder kroner, og det betyder, at bankerne i alt har tabt 12,2 milliarder kroner på dansk landbrug siden 2009. Tallene for tab fra landbruget stammer fra Finanstilsynets nye opgørelser over udviklingen i bankernes økonomi i 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges, skyldes stigningen i bankernes tab, at landbruget blev ramt af lavkonjuktur fra 2014 til 2016:

- Mange af disse bedrifter har efterhånden været i krise gennem en længere årrække, og man har forgæves forsøgt at løse problemerne med forskellige tiltag. Lavkonjunkturen i 2014-2016 gjorde det nødvendigt for bankerne at tilføre de nødlidende bedrifter endnu mere likviditet. På en del bedrifter har bankerne sagt stop og har valgt at realisere tabene, siger Klaus Kaiser, til Finans.dk.

Sydbank den bank, der har taget det største tab på landbrug i 2016. Helt konkret tabte banken 760 millioner kroner sidste år, og ud over at afvikle ikke-levedygtige landbrug brugte banken en halv milliard kroner på at hjælpe effektive, men forgældede landmænd ved at konvertere en del af deres gæld til ansvarlig kapital.

- Vi gjorde det for at fjerne noget af gælden og give landmændene et incitament til at arbejde videre. Reglerne siger, at vi skal bogføre de ansvarlige lån som tab, hvor vi før blot skulle bogføre beløbet som en nedskrivning. Så modellen fremrykkede vores tab. Men man er nødt til at lave nogle løsninger for at rydde op i landbrugssektoren, siger Bjarne Larsen, bankdirektør i Sydbank, til Finans.dk.