Når vi er færdige med diskussionen om, hvorvidt der skal vaskes eller ej - hvilket er en diskussion i sig selv - er der nogle ting man skal forholde sig til. Hvis vask er besluttet for at fjerne eventuelle bakterier og smitstoffer fra stalden, hvilket nok ofte er tilfældet, er der en tingm som samtlige konsulenter og eksperter siger. Det er, at det skal gøres ordentlig. Det kan være lige meget med en halvgod vask, og i enkelte tilfælde kan det være dårligere end ikke at vaske. Det skal dog retfærdigvis siges, at selv en halvgod vask pynter, så den effekt har den trods alt.

Hvis vasken ikke fortages korrekt, er der risiko for, at en enkel bakterie overlever og på den måde får overtaget, da den nu ikke har konkurrence. Derfor skal alt snavs væk, og biofilmen skal vaskes helt væk, så desinfektionen har mulighed for at virke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man står i den situation, at en eller flere af ens stalde ikke er sektionerede, eller som minimum har vaskemure, skal vask overvejes grundigt i de kolde måneder. Her vil en grundig nedskrabning og rengøring med kost være det bedste alternativ for ikke at forringe forholdene for de øvrige grise i stalden. Man slutter af med et tykt lag kalk.

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 4. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på hjemmesiden. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.