Vogn Maskinstation i det nordjyske blev den første danske kunde til at bestille den nye Ploeger AT4103 trehjulet selvkørende gyllenedfælder til komme sæson.

- Vi har altid været glade for de selvkørende Terra-Gatorer gyllenedfældere, så da mange af de gamle Terra-Gator-medarbejdere flyttede over til Ploeger, efter den tidligere ejer af Terra-Gator, Agco besluttede sig for at stoppe produktionen, var vi ikke svære at overtale til købet af en maskine, da de vil fortsætte med de selvkørende gyllenedfældere, fortæller Martin Jakobsen, som sammen med broren Ulrik Jakobsen ejer Vogn Maskinstation nær Sindal i det nordjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ploeger er kendt for produktion af selvkørende ærtehøstere samt kartoffeloptagere, og nu bliver det altså også en ny spiller på området for gyllehåndtering.

Kapaciteten ligger i første omgang på 16 kubikmeter i polyester-tanken bag kabinen og hele maskinen drives af en fem cylindret Scania-motor på 400 hestekræfter.

- Desuden leveres maskinen med trinløs ZF-transmission, og det har haft stor betydning for købet af maskinen, fortæller Ulrik Jakobsen.

Bakket terræn

Grunden til, at den nordjyske maskinstation vælger den mindre selvkørende gyllenedfælder rent tankmæssigt skyldes først og fremmest et skånsomt arbejde i marken:

- Hvis bare vi sørge for, at gyllen er ved maskinen i marken, er kapaciteten ikke helt ringe - og det arbejde, som maskinen efterlader, er helt i top, fortæller de to nordjyske maskinstationsejere, som fortæller om meget bakket terræn i deres område, hvor dels den forholdsvis lille størrelse og dels den trinløse transmission vil sørge for en skånsom og effektiv udbringning af gyllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de bakker vi har her i området, er det næsten en nødvendighed med trinløs transmission, så vi uanset forholdene kan sørge for at holde maskinen kørende, fortæller de og ser frem til at få den selvkørende gylle-nedfælderen til det nordjyske:

- Det er planen, at vi får den leveret i januar 2018, så vi er klar, hvis det bliver vejr til gylleudbringningen den 1. februar.

Nummer 10

Brødrene Jakobsen købte den første selvkørende gyllenedfælder i 2003 og har siden haft ni på maskinstationen.

- Vi har ikke altid været glade for Terra-Gator og vi kan næsten ikke få armene ned, nu hvor ideerne og tankerne føres videre under nyt navn og af en ny producent, og derfor er vi glade for, at den næste selvkørende gyllenedfælder på maskinstationen bliver den nye Ploeger, fortæller Ulrik Jakobsen.

- Ploeger-maskinen bliver med næsten samme velkendte opbygning, dog med væsentligt forbedringer af blandt andet chassiset samt trepunktsliften, som var svagheder på de tidligere Terra-Gatorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen bliver desuden udstyret med Trimble-autostyring samt dobbelthjulmontering i bag fra Skodborg Dækservice.

Flere formål

De selvkørende Ploeger AT-modeller får først officielt premiere på Agritechnica 2017 til efteråret og her vil Ploeger vise nogle af de muligheder frem, som maskinen giver.

- Foruden den 16 kubikmeter gyllebeholder vil vi også kunne levere maskinen med en Tebbe staldgødningsspreder monteret på chassiset samt en 12 kubikmeter tank og bom til flydende gødning - hovedsageligt til de amerikanske markeder, og muligheden for en kalkspreder fra danske Bredal, fortæller Dorus van Esch, salgschef hos Ploeger og tidligere Terra-Gator-ansat.

Maskinen leveres med Claas' Vista 2-kabine, 1050/50 R32 hjulmontering, træk på samtlige tre hjul, samt med mekanisk træk på bagakslen.

Indtil videre bygges der otte maskiner til kommende sæson, hvor to af dem er solgt til gyllenedfælding - den ene i Danmark og den anden i Holland.