Med flot udsigt udover Tybrind Vig med Lillebæltsbroen i horisonten har Wedellsborg og Frijsenborg Godser slået gang i mejetærskning af 200 hektar skårlagt Strandsvingel af sorten Barolex. De fire ens Case IH Axial Flow-mejetærskere har alle fire ens Case IH pickupper monteret, og det gør næsten frøhøsten til en leg:

- Vi kan holde en langt større kapacitet med pick-up-bordene frem for de traditionelle skæreborde, fortæller Henrik Galsgaard, inspektør på Wedellsborg og Frijsenborg Godser med ansvaret for markbruget på Fyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med 450 hektar frø er det rigtig dejligt at have fire maskiner, så vi har en stor kapacitet til høstarbejdet de dage, hvor det er muligt.

.- Henrik enrik Galsgaard, inspektør på Wedellsborg Gods.

De to godser drives samlet med hver sin placering ved henholdsvis Frijsenborg ved Aarhus i det Østjyske og med Wedellsborg på Vestfyn nær Ejby.

To af de fire ens Case IH Axial Flow 8240 mejetærskere tilhører Wedellsborg Gods og de to sidste tilhører Frijsenborg Gods.

- Da høsten begynder før på Fyn, kan vi udnytte alle fire mejetærskere her med høst af 450 hektar frøgræs, og hvis vejret er til det, kommer maskinerne fra Wedellsborg Gods til Frijsenborg Gods og hjælper med den sidste kornhøst, fortæller Henrik Galsgaard, som til sæson 2017 har fået monteret to pick-up skæreborde på det fynske gods to Axial Flow-mejetærskere.

Langt større kapacitet

Frijsenborg Gods kørte i sæson 2016 med to pick-up borde, og det er på baggrund af de gode erfaringer, at man udvider kapaciteten med det dobbelt med indkøbet af to nye pick-up borde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste år kørte vi cirka 1,5 kilometer i timen med de traditionelle skæreborde, mens de to maskiner fra Frijsenborg Gods kørte med seks kilometer i timen i samme afgrøde på samme mark, fortæller Rasmus Krogaard, som er den ene mejetærskerchauffør hos Wedellsborg Gods.

De 450 hektar frø på Wedellsborg Gods fordeler sig på 200 hektar rødsvingel, 200 hektar strandsvingel samt 50 hektar engrapgræs.

- Rubenlund har skårlagt de 200 hektar strandsvingel med den traktormonteret skårlægger og nu har det lagt i syv-otte dage, så det passer fint med, at vi nu begynder at samle det op, inden der kommer for meget vand.

Skyerne hænger dog meget truende over det vestfynske da Maskinbladet er forbi torsdag formiddag den 20. juli.

- De lover jo regn i eftermiddag, så det bliver spændende hvor meget vi får høstet, fortæller Henrik Galsgaard, som dog påpeger den ro det giver at have fire mejetærskere kørende på én gang:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med 450 hektar frø er det rigtig dejligt at have fire maskiner, så vi har en stor kapacitet til høstarbejdet de dage, hvor det er muligt.

Udsigt til god kvalitet

Mellem de fire mejetærskere løber Henrik Skovgaard Larsen, konsulent hos frøfirmaet Barenburg, rundt med udstyr til at måle spild og vurdere kvalitet af frøet.

- Det ser rigtigt fornuftigt ud, fortæller konsulenten, som fortæller om en rumvægt af frøet på 2,5 kg. pr. 10 liter, svarende til 250 kg pr kubikmeter der blev høstet på Wedellsborg, og dermed påpeger den høje kvalitet.

Til trods for der ikke var ret meget sol under tærskningen torsdag den 20. juli, så lå vandprocenten på cirka 17 procent

- Barolex-sorten er frø til fodergræsser, og den har stået rigtig godt hele sæsonen, så det bliver rigtig spændende at finde frem til udbyttet, som jeg fornemmer ligger på niveau med det forventet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Wedellsborg har man i sæson 2017 dyrket to sorter, og foruden 100 hektar af fodertypen Barolex, dyrkes der også 100 hektar af plænetypen Barlexas.

Mejetærskerne når desværre ikke ret mange hektar inden regnen begynder at sætte ind.

- Det er ærgerligt, da det ser ud til at vi går ind i en ret ustadig periode, fortæller Henrik Skovgaard Larsen, mens de fire mejetærskere samles for enden af marken og går i gang med rengøringen.

De fire mejetærskere chauffører har stor sparring med hinanden under høstarbejdet, og det glæder Henrik Galsgaard.

- Hele temaet på Wedellsborg og Frijsenborg Godser fungerer utrolig godt. Der er en god ånd og alle kan samarbejde på et meget højt niveau, og det er en fornøjelse at være med til, fortæller den fynske inspektør, som nu håber på tørvejr, så det sidste frø kan blive høstet inden der gør for mange dage.