Lidt uden for Haslev ligger Assendrup Hovedgård. På afstand ligner den til forveksling andre kvæggårde med knap 300 køer, men der er tale om en fondsejet virksomhed, som er resultatet af en driftig sjællandsk landmands testamente i 1922.

Assendrup Hovedgård ved Haslev drives med en RDM-besætning på 275 køer og et markbrug på 300 hektar jord. Bedriften er ejet af en legatstiftelse, som har ansat 47-årige Kjeld Christensen til at varetage den daglige drift.

Han har været ansat som først fodermester og siden forvalter/bestyrer/direktør på Assendrup Hovedgård siden 2002. Titlen går han ikke så meget op i. Han er ko-mand til fingerspidserne, og det til trods for, at han er bydreng og vokset op i en forstad til København og har en agrarøkonom-uddannelse fra Næsgaard, som primært satser på planteavl.

Markarbejdet overlader han gerne til andre. En fastansat markmand og en elev passer jorden med 60 hektar græs, 80 hektar majs og byg, hvede og raps på resten. I stalden har han i øjeblikket kun en elev til at hjælpe. Om et par uger begynder en ny fodermester - det glæder han eller rettere sagt konen og deres to børn sig til - de brænder ikke for landbrug, men har aldrig kendt andet end en ægtefælle og far, der ifølge ham selv er fagnørd og arbejder mange timer.

Robotter krævede tilvænning

I 1971 blev der bygget ny løsdriftsstald på Assendrup Hovedgård. Køerne fra Kollekolle, hvor legatstiftelsen blev grundlagt, var flyttet med, og man fortsatte et frugtbart samarbejde med Landbohøjskolen og andre kvæginteresserede.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

RDM-besætningen, som Grut-Hansen og hans efterfølgere havde bygget op, trak stadig dyrskuepræmier i hus, og salget af avlstyre fortsatte. I 2001 trængte stalden til fornyelse. Man stiftede et I/S, opkøbte jord og besluttede at investere i en højteknologisk løsdriftsstald med 300 pladser og malkerobotter fra Lely.

Kjeld Christensen er godt tilfreds med den røde ko, og han mener, at den er meget bedre end sit ry i 70'erne, hvor den blev avlet skæv. Men det er en sund ko, som er nem at passe. Det kan godt være, at dens ydelse ligger 500 kg under de sortbrogede, men der er også færre udgifter til den.

Læs mere i Bovilogisk

Læs meget mere om Assendrup Hovedgård i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.