Støvet danser omkring Lexion-mejetærskeren mens endnu en vending foretages på forageret. Skærebordet sænkes til jorden og endnu ni meter vinterbyg vælter ind i skærebordet. På førersædet i mejetærskeren sidder 61 årige Erik Saaugaard fra Skave Maskinstation nær Holstebro i det vestjyske.

Der har han arbejdet i 43 år, og i samtlige år har han kørt mejetærsker. I år bliver anderledes. Eriks gamle Claas Lexion 450 fra 1997 med 22 fods skærebord er blevet byttet til en blot fire år gammel Claas Lexion 760 med 30 fod skærebord - samt laserstyring, så den erfarne herre ikke længere behøver styre retningen ned over marken med venstre hånd.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der skal blot høstes 12 hektar i dag, men så får vi da maskinen sat igang, fortæller Erik Saaugaard fra førersædet på Lexion-mejetærskeren på dagen, hvor startskuddet til endnu en høst-sæson begynder.

Vinderup Maskinforretning er med i marken, for at sikre en ordentligt igangsætning af den nyere mejetærsker. Skave Maskinstation sørger selv for fragt af kornet fra kunden til det lokale foderstof. Det sker med én af maskinstations tre Volvo-lastbiler med tilhørende fireakslet tiptrailer.

- Jeg begyndte at køre mejetærsker da jeg var 17 år gammel, så det er da blevet til nogle timer på en mejetærsker, fortæller Erik Saaugaard, som også mener, at det er blevet væsentligt lettere at være mejetærsker-chauffør i dag end før i tiden.

- Nu passer maskinen mere eller mindre sig selv, mens man sidder her i kabinen og overvåger det hele.

Han fortæller, at maskinstationen også skal høste vinterbyg i næste uge, og udsigten til en fornuftig avl i år burde være tilstede