1. marts 2017 trådte nye regler for økologisk biavl i kraft. I 2016 var der godkendt 59 bistader, og efter årets ansøgningsrunde har 14 biavlere fået godkendt placeringerne af bigårde med i alt 272 bistader. Der er altså det første år med den nye regulering kommet mere end fire gange så mange økologiske bistader. Dermed er der sket en væsentlig stigning i antallet af økologiske bistader.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har dog ikke kunne imødekomme all ansøgninger, da flere bigårde ikke var placeret inden for de godkendte områder. Man vil i efteråret sammen med erhvervet evaluere den første ansøgningsrunde med de nye regler. Der er stadigvæk mange godkendte områder, hvor der i år ikke er søgt om godkendelse af økologisk biavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye regulering

Den nye model bygger på landmændenes årlige indberetning af afgrøder i fællesskemaet i forbindelse med deres tilskudsansøgninger. Afgrøderne samt naturtyper tildeles en nektarværdi. Disse nektarværdier summeres inden for et område på tre kilometer svarende til 2.827 hektar i to kategorier for henholdsvis godkendte og ikke-godkendte nektarkilder. For at et område kan godkendes til økologisk biavl, skal der være mulighed for, at bierne kan trække på mindst 95 procent godkendte nektarkilder, som findes på økologiske arealer, miljøvenligt drevede arealer, naturarealer og lignende.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen offentliggør hvert år et kort, som viser, hvor økologisk biavl kan godkendes. Dette sker lige efter den årlige indberetning i april, hvor alle landmænd indberetter deres marker med afgrøder i det fælles tilskudsansøgningssystem. De godkendte steder vil hvert år kunne ændre størrelse og placering på baggrund af landmændenes afgrødevalg, og om de dyrker økologisk eller konventionelt.