I januar og marts 2017 skrev jeg i Agro om restaureringen af vores lokale å og om at gøde efter planternes behov. Selv om vi gøder efter planternes behov, går det ikke ud over et godt vandmiljø. De vigtigste årsager til dette er: 1) En høj kvælstof-virkningsgrad, hvor vi med høje udbytter og høj protein-procent ved høsten fører næsten al det kvælstof og fosfor som vi har tilført bort fra marken. 2) Ved at anlægge fosfor- og kvælstof-fælder og vådmarker langs åen, og terrasser og meandering i åen, sørger vi for at fange meget fosfor og kvælstof, før det når ud i åen og havet.

I dette nummer af Agro vil jeg beskrive en stor, vellykket vådmark, som vi har anlagt på vores ejendom. Forhåbentlig er her nogle erfaringer, som kan være nyttige for andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Restaureringen af Kjøset

I 2012 købte vi jord fra en nabo. Der er tale om et område på cirka 21 hektar, kaldet Kjøset. Kjøset er cirka 700 meter øst-vest og cirka 300 meter nord-syd, afgrænset mod nord af en vej og mod syd af en å. (se figur 1). Jorden på Kjøset bestod af jord med et temmelig højt humusindhold på lerbund, som blev oversvømmet af åen et par gange om året. Før købet havde vi sikret os forhåndstilsagn om betaling af cirka 95 procent af en restaurering (primært fra Lensstyrelsen). Vi afsatte syv hektar til at skabe en stor vådmark, 700x100 meter mod syd, mens de resterende 14 hektar agerjord, 700x200 meter mod nord, skulle restaureres.

I Agro, der udkommer fredag den 14. juli kan du læse resten af artiklen. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.