Det er for længe siden at nogle af de syd- og sønderjyske landmænd har været på skolebænken, derfor har Gråsten Landbrugsskole udbudt et helt nyt uddannelsestilbud, navnet er LAU - Landbrugets akademiuddannelse.

Der er to indgange til uddannelserne. Den ene er for landbrugsskolens studerende på lederuddannelsen, som nu får mulighed for at kombinere og supplere deres lederuddannelse med en akademiuddannelse samtidig med at de går på skolens lederuddannelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den anden indgang er for alle de færdigudlærte landmænd, som drømmer om at blive klogere, og få opdateret deres viden inden for særligt ledelse og strategi.

Vi skal uddanne os hele livet

- Vi skal uddanne os hele livet, og det ved de færdiguddannede landmænd også. Derfor har vi udviklet LAU, så når vores Agrarøkonomer forlader skolebænken, skal de vide, at der stadig er en skolebænk og mere læring klar til dem i akademiuddannelserne. Vi har valgt at samarbejde med en række uddannelsesinstitutioner her i Sønderjylland, det er Business College Syd, BCSyd og Erhvervsakademi Sydvest, EASV. På den måde kan vi skrue et tilbud sammen af høj kvalitet, og med præcis de fag, som vi mener landmænd og landbruget har brug for, fortæller Bjarne Ebbesen, forstander Gråsten Landbrugsskole.

Det er fag inden for økonomi, ledelse, kommunikation, optimering og afsætning. Man kan opgradere sine kompetencer med enkelte fag eller med en hel merkonom eller akademiuddannelse.

Kan kombineres med fuldtidsarbejde

Landbrugets Akademiuddannelse består af Merkonomfag eller Akademifag. Forskellen er at Merkonomfagene typisk strækker sig over 4 fag og Akademiuddannelsen strækker sig over fem fag samt et afslutningsprojekt. Undervisningsdagene varierer mellem hele og halve dage, så det er muligt at kombinere det med et fuldtidsarbejde. Man vælger selv, om man blot vil tage ét enkelt fag eller om man vil gennemføre flere sammenhængende fag på én af de mange uddannelsesretninger.

Fagene i Gråsten Landbrugsskoles akademiuddannelser er: Projektledelse, Strategisk kommunikation, Anvendt økonomi, Erhvervsøkonomi, Afsætningsstrategi og Præsentationsteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved, at der er en stor målgruppe blandt nuværende landmænd og selvstændige landmænd, som helt klart kan have gavn af mere uddannelse. Derfor håber vi at mange af de landmænd, som er stoppet efter de blev faglært eller Produktionsledere, vil kigge forbi akademiuddannelserne, det gælder både de lidt ældre, men også de næsten nyuddannede, som kan have brug for de ekstra fag. De er unge og energiske - men har ikke erfaringen i at vide, hvad der kræves i forhold til at blive en dygtig leder, understreger Bjarne Ebbesen Gråsten Landbrugsskole.

Så er der gruppen af landmænd, som synes, der er sket meget siden, de sidst gik i skole - og som gerne vil være bedre klædt på til både at kunne forstå og kommunikere med deres ansatte.

- Der sker bare meget på 4-5 år - både samfundsmæssigt men ikke mindst på uddannelsesområdet. Så de ansatte, der har en uddannelse, der er mere end 4-5 år nyere end mesters egen, de er helt anderledes klædt på. Så både for at udnytte eller benytte sig af den viden de kommer ind i virksomheden med - men også for selv at blive bedre gearet - så kunne det være oplagt for landmænd at tage enten hele LAU, et par af fagene eller nogle af alle de andre fag, der hører under merkonom og akademi-fagene, påpeger Bjarne Ebbesen.