Abonnementsartikel

Forhandlingerne når frem til en aftale, men krisen er langt fra slut

Et tusind liter mælk bliver solgt for omkring 280 euro i resten af 2009. De franske mejerier, andelsselskaber og mælkeproducenter blev onsdag aften efter tre ugers tovtrækkeri enige om en fast pris og om de nærmere bestemmelser for at fastsætte prisen i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for den største landboforening FNSEA, som repræsenterer ekstensivt landbrug og de største mælkeproducenter, hævder, at producenterne ikke kunne nå en højere pris, og at organisationen påtager sig det fulde ansvar ved at underskrive aftalen.

FNSEA mener, at det vigtigste i aftalen er, at parterne bliver enige om at mødes i slutningen af september for at revidere aftalen i forhold til markedsudviklingen.

Skuffelsen er stor blandt mælkeproducenterne, som ønskede et absolut minimum på 290 euro for tusind liter. Tålmodigheden er ved at briste og tidligt torsdag den 4.juni har vrede landmænd i protest mod aftalen hældt 15.000 liter mælk ud foran præfekturen (amtsgården) i Clermont-Ferrand i Midtfrankrig. 

I det centrale Frankrig står mælkeproducenterne over for værre produktionsvilkår og højere omkostninger især på grund af det bjergrige landskab og en gennemsnitshøjde på 800 meter.

For landmændene i det centrale Frankrig, hvor de fleste er medlemmer af FNSEA, dækker 280 euro kun lige produktionsomkostningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den franske landbrugsminister Michel Barnier fastholdt den 4. juni på radiostationen RTL, at "selv om der er blevet brugt stor energi på at finde en løsning, så er mælkekrisen ikke slut endnu ".

Han betegner mælkemarkedet som flygtigt og yderst sårbart.

Ministeren, som var mere end velvillig til at se en ende på krisen inden EU-valget på søndag, har lagt pres på de forskellige forhandlingsparter. Han vil være med til at bidrage økonomisk til den nye anordning ved at skaffe 30 mio. euro. Det beløb skal hjælpe de landbrug, som er mest ramt af krisen i form af skattelettelse og omlægning af lån. Forhøjelsen på en procent af mælkekvoten bliver fastfrosset for sæson 2009/2010.

I Midtfrankrig blokerer mælkeproducenterne endnu flere mejerier. De kræver en højere pris for mælken, som har en forøget værdi, da den bruges til at fremstille fransk ost af høj kvalitet. 

En ny forening af selvstændige mælkeproducenter er opstået i december 2008 i Frankrig (APLI), og den får større og større tilslutning af producenter fra hele landet. De samarbejder med EMB, og de kræver priser på mellem 300 og 330 euro uden at tage lønnen i betragtning og afhængigt af om det drejer sig om skummetmælk, smør eller mælkepulver. De vil fortsætte "mælkestrejken" med voldelige aktioner om nødvendigt. Deres mål er fremover at bringe gratis mælk ud til forbrugerne eller smide den i kloakken. De ønsker forsat at blokere mejerierne og supermarkedskæderne og planlægger en ny international demonstration i Bruxelles.