- Aftalen kan bidrage til, at vores landmænd får bedre betaling for deres produkter. Danske landmænd har stadig brug for at øge indtjeningen efter nogle hårde år, og derfor er Japan-aftalen meget vigtig for de landmænd, der knokler hårdt hver eneste dag, fortæller Karen Hækkerup, adminsterende direktør i Landbrug & Fødevarer, som påpeger, at der hver dag arbejds på at åbne nye markeder, hvor danske fødevare kan afsættes:

- Derfor glæder det mig meget, at EU nu får forhandlet denne aftale hjem med Japan. Det viser bare, at et stærkt EU er en helt central forudsætning for, at vi kan eksportere vores varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I lyset af Brexit har vi et endnu større behov for at åbne nye markeder.

- Karen Hækkerup, adminsterende direktør i Landbrug og Fødevare.

Behovet er tilstede

Karen Hækkerup fortæller, at for et lille, eksportorienteret land som Danmark betyder frihandelsaftaler rigtig meget, som giver det danske erhverv adgang til helt centrale markeder:

- I lyset af Brexit har vi et endnu større behov for at åbne nye markeder og at få told og handelsbarrierer bragt ned. Det er en vigtig forudsætning for den bedst mulige indtjening til de danske fødevareproducenter, som er forudsætningen for mange arbejdspladser i Danmark.

- Vi ser rigtig gode potentialer for den danske fødevareklynge i frihandelsaftalen med Japan. De danske produkter har allerede et fantastisk renommé hos de japanske forbrugere, hvad angår kvalitet og fødevaresikkerhed.

- Det er specielt eksporten af de danske mejeriprodukter, ingredienser og ikke mindst vores grisekød, som vil få fordele af aftalen. For at få det fulde udbytte af aftalen ift. eksport af grisekød, er det dog vigtigt, at vi har nok slagtesvin i Danmark, så vi kan producere de efterspurgte mængder.