Økologisk Landsforening, FRDK, Dal-Bo A/S, Agro-Intelligence og forskere fra henholdsvis Aarhus og Københavns universiteter indleder sammen med fire landmænd nu et fireårigt projekt med fokus på conservation agriculture ? eller pløjefri dyrkning. Forskerne skal igennem projektet belyse effekter af conservation agriculture på kulstofindholdet i jorden, klimaparametre, kvækstofomsætning samt biodiversiteten i jorden.

De to økologer i projektet er Anders Lund og Per Bundgaard, der begge har erfaring med pløjefri dyrkning i økologisk planteavl, og som ønsker at optimere dette. De to konventionelle landmænd i projektet er Jacob Justesen og Søren Christensen, der begge har gode erfaringer med direkte såning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig glade for, at vi med projektet får mulighed for at samle erfaringer fra både økologisk og konventionelt, pløjefrit landbrug og kombinere disse i nye, bæredygtige dyrkningssystemer med fokus på jordens frugtbarhed, siger Janne Aalborg, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening og projektleder for Carbon Farm.

Både øko og konventionelt

Conservation Agriculture (CA) kan gøre både det økologiske og konventionelle landbrug en tjeneste. Øget kulstofindhold og jordfrugtbarhed kommer naturligvis alle til gode. For økologer handler det om klimaoptimering og bæredygtighed. I det konventionelle system kan CA derudover føre til et lavere pesticidforbrug.

- Vi ser frem til, sammen med forskerne, at belyse og optimere vores dyrkningssystemer på forskellige landbrug, siger Hans Henrik Pedersen, projektchef FRDK.

Projektet skal udvikle og implementere pløjefri dyrkningssystemer til begge landbrugstyper, og det forventes på forhånd, at de vil kunne indføres på 25 procent af landbrugsarealet.