LMO Svin fortæller, at flere og flere svineproducenter vælger at bruge videoovervågning af deres besætning.

I Youtube videoen kan du se optagelser i en forkortet udgave fra en transponderstald. Ved hjælp af videooptagelserne kan man følge og kortlægge dyrenes adfærdsmønstre, fortæller Nikolaj Stidsen, der er svinekonsulent i LMO Svin:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Videooptagelse af søernes adfærd med et timelaps kamera er en super effektiv metode til at analysere, om der er uro i stalden på de tider af døgnet, hvor vi ikke selv er til stede,

Nikolaj Stidsen, svinekonsulent i LMO Svin:

- Videooptagelse af søernes adfærd med et timelaps kamera er en super effektiv metode til at analysere, om der er uro i stalden på de tider af døgnet, hvor vi ikke selv er til stede, siger svinekonsulenten.

Døgnovervåges

Nikolaj Stidsen understreger at overvågning helst skal ske hele døgnet for at være mest effektiv:

- I transponderstalde starter foderdøgnet om natten, men vi er der ikke, og ved derfor ikke hvordan søerne klarer sig i de første timer, hvor der er mest travlt i foderstationen, fortæller han.

Det er dog ikke kun i transponderstalden, at videooptagelserne kan hjælpe svineproducenterne med at kortlægge dyrenes adfærd. Også i klimastalden bliver overvågning mere og mere almindeligt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Optagelser af fravænnede grise viser, at der går op til fire timer imellem at nyfravænnede grise æder, og det er en stor kontrast til, at de hos søerne dier cirka en gang i timen. Måske er der noget her, vi kan gøre bedre for de nyfravænnede grise ved at fodre dem oftere, understreger Nikolaj Stidsen.

Optimer din klimastald

LMO svinerådgivning kan hjælpe med at filme dine grise i 24 timer, og på den måde hjælpe dig med at optimere effektiviteten i din klimastald:

- På den måde kan vi undersøge, om alt fungerer optimalt, eller om der er nogle steder, vi kan sætte ind. Ud fra det beslutter vi, om der for eksempel skal ændres i besætningens sammensætning og lægge en plan fremadrettet, fortæller Nikolaj Stidsen.