Enhedslisten meldte på deres landsmøde i maj ud, at partiets målsætning er, at gøre dansk landbrug 100 procent økologisk inden 2050. Forslaget affødte afdæmpede reaktioner fra det konventionelle landbrug, og mange i landbrugskredse trak nærmest på skuldrene og anså forslaget for helt urealistisk.

Men hvordan ser det ud hos de øvrige partier i folketinget? Maskinbladet har spurgt landbrugsordførerne, hvad de tænker om forslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er der lidt forskellige holdninger til.

Hos Alternativet bakker de op om Enhedslistens vision.

- Vores målsætning har siden 2014 været 100 procent økologisk produktion i Danmark i 2040, så den er vi helt med på. Erik Rasmussen fra Mandag Morgen har skrevet om dette mål, at det måske kommer til at ske af sig selv inden. Men jeg mener, vi skal gøre alt for, at det sker hurtigst muligt. Økologi er en schweitzerkniv, der gør en masse godt for natur, drikkevand, dyrevelfærd, arbejdspladser og ikke mindst for lokalsamfundet og landmanden selv, siger landbrugsordfører for Alternativet, Christian Poll.

Store armbevægelser

Hos de radikale er holdningen til forslaget noget mere lunken.

- Danskerne vil gerne have fødevarer med holdning i. Det burde også afspejle landbrugspolitikken på Christiansborg, men her går man efter mere af det samme. Det er hverken god klima og miljøpolitik, men ej heller en god erhvervspolitik. Vi vil gerne have økologimål som 'vores' regering havde, men om vi lige når 100 procent er vi i tvivl om, siger Andreas Steenberg, landbrugsordfører for de Radikale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Socialdemokraterne er endnu mere skeptiske overfor forslaget, som de beskriver som at have for store armbevægelser.

- I Socialdemokratiet deler vi danskernes ønske om mere økologi, men jeg er mere optaget af, at vi fra år til år ser økologien vokse og fylde mere. Både herhjemme og på eksportmarkederne, derfor synes jeg, at 100 procent-målsætningen om 33 år hører til i kategorien 'store armbevægelser', hvor jeg er mere til at smøre ærmerne op og få flytte økologien fremad her og nu, siger Simon Kollerup fra Socialdemokratiet.

Markedskræfter skal styre

Hos regeringspartiet Liberal Alliance mener de, at økologien bør udvikle sig i takt med efterspørgslen. Det skal ikke være en politisk målsætning der afgør, hvordan landets landbrugsproduktion er fordelt.

- Jeg vil gerne have et dansk landbrug tilpasset den globale markedssituation. Hvis i første omgang de danske forbrugere efterspørg mere økologi, vil det komme helt af sig selv. Dansk landbrug er så meget mere end en opdeling i økologi og ikke økologi. Vi skal fremme markedskræfterne i fødevaresektoren og begrænse det politiske smagsdommeri, siger Liberal Alliances ordfører, Carsten Bach.

Ordførerne fra de øvrige partier har fået mulighed for at give deres besyv med, men har ikke svaret inden denne artikel blev skrevet.