På vegne af Maskinbladet har Danmarks Statistik spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, om de tror, det er realistisk at omdanne dansk landbrug til 100 procent økologi inden 2050.

Og selvom 63,7 procent af danskerne i høj grad eller i nogen grad på, at det er realistisk at omlægge dansk landbrug til 100 procent økologi inden 2050 er det ikke noget, der får miljø- og fødevareministeren til at lægge sin landbrugspolitik om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er overbevist om, at økologien har et stort potentiale i forhold til at skabe mere vækst og beskæftigelse i Danmark. Det understøtter vi, men det skal være på markedsvilkår. Christiansborg skal ikke diktere, hvad borgerne skal spise. Endemålet for mig er, at vi har den fødevareproduktion, som forbrugerne ønsker, siger Esben Lunde Larsen til Maskinbladet.

Miljø- og Fødevareministeren mener også, at det er en vanskelig øvelse rent praktisk at omlægge dansk landbrug til økologi.

- 100 procent økologisk produktion ser meget vanskeligt ud. For det første, så er det ikke alle landmænd, der ønsker at producere økologisk. Derudover så ville vi skulle finde minimum ca. 2,5 milliarder kr. årligt ekstra på finansloven, hvis økologernes arealtilskud skulle fastholdes på det nuværende niveau, forklarer Esben Lunde Larsen.

Samtidig slår Esben Lunde Larsen et slag for den konventionelle produktion, som efter hans mening er i verdensklasse. Det betyder også, at ministeren mener, at den konventionelle produktion ikke bør tales ned til fordel for økologi.

- Vi må ikke glemme, at vi har en innovativ konventionel produktion, der er verdenskendt for høj kvalitet og fødevaresikkerhed. Det er dyder, der har lagt fundamentet for den fødevareklynge, som den økologiske sektor også nyder godt af. Samtidig er det vigtigt at pointere, at den samlede eksport fra landbruget og agroindustrien i 2015 udgjorde 120 milliarder kroner. Heraf udgjorde de økologiske varer cirka 1,7 procent. Vi skal derfor ikke tale den konventionelle produktion ned, men derimod give rum for en mangfoldig udvikling af landbruget, siger Esben Lunde Larsen.