Abonnementsartikel

Et flertal af danskere tror på i et eller andet omfang, at det er realistisk at omlægge dansk landbrug til 100 procent økologi.

En undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for Maskinbladet, viser, at et flertal af danskere i et eller andet omfang tror på, at det er realistisk at omlægge dansk landbrug til 100 procent økologi.

Undersøgelsen er omtalt i denne udgave af Maskinbladet, og resultatet overraskede ærlig talt. Er der virkelig så mange danskere, der i en eller anden grad tror på den økologivision, som Enhedslisten i dette forår har spillet ud med, om at dansk landbrug skal være 100 procent økologisk om kun lidt over 20 år?

Svaret havde uden tvivl set ganske anderledes ud, hvis vi i stedet for at spørge et udvalg af danskere havde spurgt landmænd - herunder de økologiske. Landmænd kender de faglige udfordringer, og landmænd ved, at der skal være et marked med den nødvendige efterspørgsel. Danskernes svar udtrykker derimod en tro, der ikke er forankret i konkret viden, men i følelser, som er formet af indslag i almene medier uden faglig indsigt.

Undersøgelsens spørgsmål problematiserede i øvrigt heller ikke, at et resultat af 100 procent økologisk omlægning uden tvivl vil betyde farvel til en stor del af den nuværende danske svineproduktion. Et faktum, som Enhedslistens Maria Reumert Gjerding er helt åben om, når hun bliver spurgt. Og et faktum, som måske ville have givet nogle knapt så rettroende svar, hvis præmissen havde været kendt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Maria Reumert Gjerding anfører som argument for udviklingen, at den økologiske efterspørgsel lige nu vokser eksponentielt. Men det er værd at huske, at der er økologiske produktgrupper, som endnu ikke har fået fat i markedet.

Succeshistorierne er især økologiske æg og grøntsager med rundt regnet en fjerdedel af markedet. Økologisk mælk har også nogenlunde godt fat med en halv snes procent af markedet. Mens eksempelvis svin og kyllinger har en minimal andel af det samlede marked. Her er der lang vej til 100 procent økologi.

Selv Enhedslisten taler om, at den økologiske udvikling skal være drevet af efterspørgslen. men hvordan kan man så opnå 100 procent økologisk landbrug? Ikke alle forbrugere ønsker økologi. Nogen er endda helst fri for økologi. Forbrugerne skal vel også i 2050 have lov til at vælge frit? Og i en international verden kan politikerne ikke forhindre supermarkederne i at forhandle konventionelle fødevarer - uanset hvor i verden de produceres.

Ikke en gang Enhedslisten kan vel finde på at tvinge økologi i halsen på forbrugerne? Det er ikke nok, at mange vælger at tro på den økologiske vision.