Abonnementsartikel

Kristian Pihl Lortentzen og Frede Lundgaard Madsen slår fast, at landmændene har brugt den ekstra tilladte gødning fra landbrugspakken fornuftigt i dette debatindlæg.

DEBAT

Vi tror på frihed under ansvar og snusfornuft. Gode principper, som blandt andet gør sig gældende hos de danske landmænd. Det har vi fået bekræftet endnu en gang, da Miljø- og Fødevareministeriet netop har fremlagt tal, der viser, at landmændene kun har anvendt 52 procent af den ekstra gødning, de fik lov til at bruge i forbindelse med Fødevare- og Landbrugspakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På et samråd sidste år oplyste miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, at landbrugets beregninger viste, at landmændene anvendte mindre end 60 procent af den ekstra gødning. Og så fik onde tunger ellers travlt med at trutte i dommedagsbasunerne. Det kunne ikke passe. Man kan jo ikke stole på landbruget, fik vi at vide. Og da slet ikke på tal fra landbrugets videnscenter, Seges. Højtbetalte eksperter fra det såkaldte forskningsbaserede myndighedsberedskab antog, at hvert eneste gram kvælstof ville blive brugt. Enhedslistens Maria Reumert Gjerding og De Radikales Ida Auken betegnede Seges' tal som værende baseret på en lobbyorganisations tilfældelige spørgeskemaundersøgelse. De to damer udbasunerede endvidere, at landbrugs- og fødevarepakken ville bombe miljøet 30 år tilbage. Desuden lød det skingert fra Ida Auken, at hun slet ikke kunne sove om natten, før hun fik en faglig vurdering, hun kunne stole på.

Men Auken kunne roligt have taget sig en lang lur. Vi har nu sort på hvidt fra ministeriets undersøgelse, at Seges havde ret, og at landbruget (selvfølgelig) tænker, før de gøder. Men selvom basunerne truttede falsk sidste år, så lykkedes det dem at lave en masse larm. Og nu, hvor dommedagsbasunerne er afblæst og erstattet af virkeligheden, hvor er så mediedækningen? Hvor er ekkoet af undskyldninger? Er Ida Auken bare gået i seng?

Frihed under ansvar har endnu en gang sejret over falske trut i dommedagsbasunerne. Forhåbentlig kan det inspirere til fremtidigt samarbejde og ikke mindst mere tillid og respekt, inden blæseinstrumenterne tages i brug.