I midten af sidste uge, før regnen trak ind over landet til sankthans, var der godt gang i høproduktionen hos den økologiske landmand Mads Rahbek ved Spjald i Vestjylland. Han forsvarer på lørdag for anden gang sin titel som Danmarksmester i marktørret hø på Landsskuet i Herning, men hjemme på gården handler det dog først og fremmest om at få laden fyldt med vinterfoder til 25 Limousine-køer og 35 får samt deres afkom.

- Det er første gang i år, at både vejret og græsset er til at lave hø. Der var noget tørvejr i maj, men der afgræssede vores dyr herhjemme på marken, før vi sendte køerne ud til naturpleje ved Skjern Å og oppe i Thy, fortæller Mads Rahbek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bedste og tørreste hø kommer ind i kartoffelladen, mens resten bliver wrappet i plastic.

- Jeg prøver at få mest muligt hø ind så tørt som muligt. I år er første år, hvor vi ikke laver ensilage, men i stedet wrapper alt det det hø, der er for vådt til at tørre på marken, inden der kommer regn. Og det er egentlig forbavsende hvor vådt græs, man kan køre gennem en presser, siger Mads Rahbek.

Fint kløverhø til DM

Eriksens Maskinstation klarer arbejdet med at samle og presse det mere eller mindre tørre græs fra 17 hektar til minibigballer med marktørret hø og wrapballer med høensilage. Noget af det er groft med meget rødkløver og cikorie. Det egner sig godt til ammekøerne, mens noget andet er finere med ren hvidkløver og græsser, der er skredet igennem.

En portion af det fine hø kommer med til DM i Hø på Landsskuet, men er ellers især til besætningens mindste dyr, når de skal have andet end modermælk.

- Til kalve og får med små lam kan du ikke få noget, der er bedre at starte på end godt hø. Det blev slået for fem dage siden og er revet sammen for to dage siden. Det er ikke blevet vendt undervejs, så der er stadigt meget kløver i det. Og det bliver kun bedre af at ligge en uges tid endnu. Så 'brænder' det en smule og kommer til at dufte lidt af tobak, siger Mads Rahbek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er fuldt ud tilfreds med sit hø, men vil ikke spå om sine chancer for at vinde DM-titlen for tredje gang:

- Ingen ved jo, hvad de andre kommer med, siger hø-mesteren fra Spjald, der regner med at lave en ny omgang hø i slutningen af juli eller først i august. Måske som fortsat regerende danmarksmester.