Siden 2011 er Bornholm årligt blevet invaderet i fire dage af spidsen af dansk erhvervsliv, politikere, interesseorganisationer og en masse andre, der deltager i det såkaldte Folkemøde.

I år blev arrangementet afholdt fra torsdag den 15. juni til søndag den 18. juni, og igen i år var Landbrug & Fødevarer at finde på Bornholm. Interesseorganisationen har deltaget i Folkemødet siden første år, og det er der en helt særlig grund til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi prøver at bruge Folkemødet som en platform til at fortælle danskerne, at de godt kan være stolte af den landbrugsproduktion, vi har i landet. Samtidig med at vi skal vise landmandens evner frem, er det også vores opgave at vise de udfordringer, som erhvervet har, forklarer Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:

- Vi har også muligheden for at indbyde politikerne til nogle møder, hvor vi kan forklare dem konsekvenserne, hvis de nøler med løsningerne eller er for hurtige til at gribe til forbud og restriktioner.

På årets Folkemøde havde Landbrug & Fødevarer stor succes med at tiltrække politikere - partilederne fra de tre regeringspartier, Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen, var nemlig alle tre at finde på scenen samtidig i teltet hos L&F, men det vender vi tilbage til.

Meget goodwill

Folkemødet er et arrangement, der har modtaget meget kritik. Det er en fætter-kusinefest for toppen af København, der er ikke adgang for folket, det er en undskyldning for politikere og lobbyister for at drikke sig fulde på medlemmernes regning er blandt de beskyldninger, der er blevet sendt af sted mod arrangementet gennem årene.

Ifølge Berlingske havde Landbrug & Fødevarer 55 ansatte med på Bornholm, og turen kostede organisationen et millionbeløb. Fra Landbrug & Fødevarers telt i Allinge blev der blandt andet delt hotdogs ud til gæsterne, foruden en lang række af debatter og oplæg fra scenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi har brugt en million eller halvanden - jeg har ikke det præcise beløb - så skal landmændene tænke på, at vores indsats på Bornholm giver os hul igennem til politikerne, så vi kan mødes og finde løsninger. Også på emner der fylder meget for landmænd og er rigtig svære. Men vi synes overordnet set, at det er blevet for dyrt at deltage i Folkemøde. Derfor er vi i fuld gang med at lægge et pres på arrangørerne, for at vi kan få nogle ordentlig priser. Folkemødet må ikke udvikle sig til en pengemaskine, siger Karen Hækkerup og fortsætter:

- Vores tilstedeværelse på Folkemødet giver simpelthen så meget goodwill, som er med til skabe rammevilkår, der gør landmandens hverdag til at holde ud. Det giver os et sted, hvor vi kan samtale med både borgere og politikere over en hotdog, og på den måde bliver det lettere for os at komme ind i Folketinget med vores dagsorden. Hvis vi ikke var på Folkemødet, ville resten af året være meget hårdere for os og vores budskaber.

Dialog med unge

Generelt har Landbrug & Fødevarer været meget synlige i de nationale medier under Folkemødet, og der var særligt én genstand, der har trukket størstedelen af opmærksomheden.

Den såkaldte Pisner-øl, der blev delt ud af L&F, har skabt overskrifter i både danske og internationale medier. Øllen er brygget af Nørrebro Bryghus på maltbyg fra marker, der er gødet med urin, der blev opsamlet under Roskilde Festival sidste år.

- Når vi laver en øl som Pisner, kunne man godt spørge, hvad det skal gøre godt for. Når man så kan se, hvad det betyder for muligheden for at fortælle om kvælstofdebatten til unge mennesker, og at der intet øl, rugbrød og sukker var, hvis ikke der også var kvælstof, så giver det pludselig mening, siger Karen Hækkerup og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi får unge mennesker til at forstå, at der skal gødning til, og at vi ikke bare vil tjene flere penge, opnår vi så meget mere forståelse af, hvorfor der er behov for at gøde. Det handler om at få noget til at gro - ikke bare om tykkelsen af tegnedrengen i baglommen.

Øl-projektet skulle også sætte fokus på recirkulation af næringsstoffer.

- I virkeligheden handlede det om det, som landmænd altid har været gode til - nemlig at genbruge næringsstoffer. Det har vi altid gjort, og det er altså ikke bare et begreb, der er blevet opfundet på et københavnerkontor. Det har landbruget altid gjort, siger Karen Hækkerup.

Regeringstoppen

Det helt store scoop i Landbrug & Fødevarers telt var som nævnt, da Anders Samuelsen, Søren Pape Poulsen og Lars Løkke Rasmussen indtog scenen for at lave mad sammen.

- Vi var - så vidt jeg ved - de eneste, der fik samlet regeringstoppen på Folkemødet. Jeg tror ikke, at det er tilfældigt, at det netop blev hos os, for vi har haft et godt samarbejde med dem. Det må landmændene gerne være stolte af, for det viser, at regeringen bakker op om landbruget og den linje L&F fører, mener Karen Hækkerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under Folkemødet er der flere tusinde forskellige arrangementer, og det kan derfor være svært at slå igennem lydmuren med sit budskab, men den klarede Landbrug & Fødevarer og Karen Hækkerup, der eksempelvis blev fulgt en hel dag af en journalist fra Berlingske. De gode erfaringer fra årets Folkemøde betyder altså også, at folkene fra Axelborg vender snuden mod Bornholm igen næste sommer:

- Vi har været der fra starten, og vi er massivt til stede. Vi er der, fordi vi vurderer, at vi kommer til at snakke med mange almindelige danskere, og samtidig kan vi pleje vores alliancer. Det giver os muligheden for at få fortalt historien om hvor fantastisk slidsomme danske landmænd er, så ja, vi vil være på Folkemødet igen næste år. Vi vil uddele hotdogs, kys og kram, skældud og ros fra scenen igen, siger Karen Hækkerup.