Debatten om MRSA ruller igen i de danske medier. Endnu engang spredes usaglig panik, og flere begår den fejl at tro, at MRSA bredt funderet stammer fra grise. Ifølge Landbrug & Fødevarer er det særligt sjusk hos medierne, der gør danskerne forvirrede og skaber unødig frygt.

De nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der er en stigning på 20 procent blandt danskere, der er blevet smittet med MRSA. Her er det vigtigt at skelne mellem husdyr-MRSA og humane MRSA-typer. Som SSI skriver, er stigningen primært at finde blandt de humane typer. Altså stafylokokker der kommer fra mennesker og intet har med landbruget at gøre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Alligevel ser vi, at danske medier sætter fokus på produktionen af grise på trods af, at stigningen i nye smittede med husdyr-MRSA ligger langt under den samlede stigning. Torsdag aften kulminerede dækningen med, at Ritzau lod Hans Jørn Kolmos, der er klinisk mikrobiolog og repræsenterer Odense Universitetshospital, udtale sig som ekspert.

Hans Jørgen Kolmos var citeret af Ritzau for følgende:

- Vi kan se, at et stigende antal danskere smittes med landbrugs-MRSA uden at have været i en svinestald. Så bakterien er rykket ud af staldene og spreder sig i samfundet, og det er bekymrende, siger han.

Og det er blandt andet denne udtalelse, som falder Landbrug & Fødevarers formand for brystet.

- Det er mildest talt enormt sløset journalistisk arbejde at lade en mand, der repræsenterer hospitalerne, rose sig selv og derefter skyde skylden på svineproduktionen. Særligt når man ser på tallene, der tydeligt viser, at den største stigning i smitten kommer fra humane MRSA-typer, der intet har med svineproduktion at gøre. Det er dårligt journalistisk håndværk, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer fortsætter indsatsen mod husdyr-MRSA, men advarer mod den tro, at problemet med stafylokokker er centreret herom. Selvom flere grisebesætninger som forventet er blevet testet positive for husdyr-MRSA (CC398) siden 2014, har det ikke betydet, at antallet af alvorlige infektioner forårsaget af husdyr-MRSA er steget. Mindre end 0,5 procent. af det samlede antal blodforgiftninger forårsaget af en stafylokok kommer fra husdyr-MRSA. I første kvartal 2017 var tallet et rungende 0.

- Vi skal have proportionerne i orden, når vi taler om stafylokokker. Debatten skal være præget af videnskab og fakta frem for følelsesladet panik, udtaler Christian Fink Hansen, sektordirektør for Svineproduktion, SEGES og understreger;

- Der har altså ikke været en stigning i antallet af blodforgiftninger forårsaget af husdyr-MRSA siden 2014 på trods af, at der har været en stigning af fremkomsten i staldene på samme tid,

Ifølge Statens Serum Institut fik mere end 1.900 danskere en blodforgiftning som følge af stafylokokker i 2016. Heraf udgjorde MRSA 41 tilfælde, hvoraf 7 skyldtes husdyr-MRSA.