Abonnementsartikel

Her fra efteråret 2017 kommer der SmartTouch armlænskontrol som standard i Versus og Direct-modeller i Valtra N og T-serien.

HOLLAND: På maskinudstillingen Sima 2017 introducerede Valtra den nye armlænskontrol SmartTouch på den store Valtra S-serie. Valtra modtog for nogle måneder siden Red Dot designprisen for det nye armlæn, der nu bliver standardudstyr i samtlige modeller i S-serien samt i udvalgte modeller i Valtra N og T-serien.

Forrest på armlænet er der monteret en ni tommer skærm, der fungerer på samme måde som en moderne smartphone. Man kan således bladre i de mange menuer ved blot at føre fingeren hen over skærmen. Skærmen kan deles i fire mindre skærme med mulighed for at kontrollere både autostyrring og redskaber via ISOBUS.

Til trods for at stort set samtlige funktioner på traktoren indstilles og kontrolleres fra terminalen, betyder et brugervenlig layout, at der højest skal bruges to klik for at komme frem til rette menu. Med knapper på højre side af terminalen, er det let at komme tilbage til enten det valgte kørebillede eller til opsætningsmenuen. Her vises et billede af traktoren, og ved at klikke på forskellige ikoner er der direkte adgang til menuer som opsætning af transmission, hydraulik og så videre.

Programmerbart

Fra kørehåndtaget kontrolleres ikke blot transmissionen men også liften og vendegearet samt to hydraulikudtag og foragerautomatikken. Ved siden af kørehåndtaget er der monteret et joystick, som kan betjene op til fem hydraulikudtag. I armlænet findes der også et klaviatur til betjening af fire hydraulikudtag. Hvilke udtag der skal betjenes med de forskelige kontakter, kan der til enhver tid flyttes rundt på i menuen for hydraulikudtag.

Opsætningen af hydraulikken og foragerautomatikken kan gemmes og genfindes under forskellige brugere og redskaber. Det gør det let at skifte redskab, og forskelige brugere af traktoren han gemme deres foretrukne opsætning.

Salgschef Ville Mansikkamäki, Valtra, understreger, at der ikke er nogen begrænsning for hverken antal brugere eller for hvor mange redskaber der kan gemmes opsætning på.

Trinløs og powershift

I modsætning til S-serien, hvor SmatTouch udelukkende betjener en trinløs transmission, så kommer den i N og T-serien til at betjene både trinløse og powershift transmissioner.

I de trinløse modeller, der i N og T-serien hedder Direct, kontrolleres hastigheden enten med kørehåndtaget eller med fodpedalen. Ved at klikke kørehåndtaget til højre, aktiveres cruisekontrollen, og er man ikke tilfreds med den valgte hastiged kan den let ænders med en rullekontakt på kørehåndtaget.

Versu-modellerne i N og T-serien er udstyret med en semi powershift transmission med fire gruppegear og fem powershift trin i hvert gear. Med SmartTouch kommer betjeningen af transmissionen til at minde om betjeningen af den trinløse transmission.

Køres traktoren manuelt, tager transmissionen et nyt powershift trin, hver gang kørehåndtaget skubbes frem eller trækkes tilbage. Gruppegearskiftet foretages med et lidt kraftigere skub, og uden at føreren behøver at betjene koblingspedalen.

Køres tranmissionen i auto skiftes gearene automatisk i forhold til belastningen og den valgte hastighed. I auto vælger føreres selv om traktoren køres med kørehåndtaget eller med fodpedalen, og specielt under transport er køreoplevelsen meget lig der findes i en trinløs traktor.

Valtra N og T-serie med SmarteTouch går i produktion i august og kommer på markedet i løbet af efteråret.