Der er nu udstedt en ny bekendtgørelse med de ændrede krav til benyttelse af kvægundtagelsen.

De danske konventionelle kvægbrug må fortsætte med at bruge kvægundtagelsen, der giver lov til at bringe en større mængde husdyrgødning ud på markerne end EU's nitratdirektiv ellers tillader. Kvægbrug, der ønsker at gøre brug af den fornyede undtagelse, må dermed fortsat udbringe op til 230 kg kvælstof fra husdyrgødning pr. hektar udspredningsareal i stedet for en grænse på 170 kg pr. hektar, hvis en række betingelser er opfyldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye undtagelse gælder til udgangen af 2018, og fra dansk side forventes forhandlingerne om en ny kvægundtagelse snarest at blive indledt.

I den nye kvægundtagelse indgår følgende justerede betingelser:

For kvægbrugere, der bruger undtagelsen i dag betyder det, at andelen af arealer med græs, græsefterafgrøder, foderroer og græsudlæg skal øges fra 70 procent til 80 procent af udspredningsarealet. Derudover skal der efter ompløjning af græsmarker sås en afgrøde med et højt kvælstofoptag og en lang vækstsæson snarest muligt og senest tre uger efter ompløjningen

Kravet om 80 procent af udspredningsarealet med græs, græsefterafgrøder, foderroer og græsudlæg skal være opfyldt i efterår/vinter 2017/2018, nærmere bestemt fra 1. august 2017.

Der er lavet en overgangsordning for de kvægbrug, som ifølge deres mark- og gødningsplanlægning og efterafgrødeskema har mere end 20 procent af udspredningsarealet etableret med vintersæd og vinterraps i planperioden 2016/2017. Husdyrgødningsbekendtgørelsens bilag 3 gælder for alle kvægbrug omfattet af undtagelsen. Kvægbrug med mere end 20 procent vintersæd og vinterraps i planperioden 2016/2017, som er omfattet af undtagelsen, får dog mulighed for at etablere græsefterafgrøde efter høst af vinterafgrøden, dog senest 31. august 2017, på en del af arealet svarende til den procentdel af arealet med vintersæd eller vinterraps på, som ligger udover de 20 procent af udspredningsarealet. Den del af arealet, der kan etableres med græsefterafgrøder efter 1. august 2017 kan ikke overstige 10 procent af udspredningsarealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne mulighed for etablering af græsefterafgrøder frem til 31. august 2017, gælder alene for græsefterafgrøder, der anvendes til opfyldelse af undtagelsens krav, og ikke for græsefterafgrøder, der anvendes til opfyldelse af andre efterafgrødekrav.

De øvrige krav i husdyrbekendtgørelsens bilag 3 gælder også for planperioden 2016/2017 for kvægbrug med mere end 20 procent vintersæd. Flere kvægbrugere vil få kontrolbesøg, da EU-Kommissionen har stillet krav om, at antallet af kontroller skal øges fra fem til syv procent af undtagelsesbrugene.