Abonnementsartikel

Siden efteråret 2008 er der slagtet mange køer i adskillige EU-lande

Lave priser på mælk har været medvirkende til, at der siden efteråret 2008 er slagtet relativt mange køer i flere EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene i første kvartal 2009 er der i de såkaldte EU-25-lande slagtet 3,5 procent flere køer en i samme periode i 2008.

Ifølge Landbrug og Fødevarer har det medvirket til, at priserne for køer har ligget lavere i år end sidste år, og desuden spiller det også ind, at den økonomiske krise har lagt en dæmper på efterspørgslen efter kød.

Et dårligt marked for afsætning af huder har også bidraget til faldende priser, og de mange negative forhold smitter af på resten af markedet for slagtekvæg.

Også slagtningerne i Danmark er steget i første kvartal 2009 sammenlignet med første kvartal 2008. Men en del af forklaringen er ifølge Landbrug og Fødevarer, at der har været flere slagtedage i årets første kvartal end i første kvartal 2008, fordi påsken i 2008 faldt marts.

Også i Danmark er det slagtninger af hundyr, der er steget. Til gengæld er der i første kvartal slagtet færre handyr, viser kvartalsstatistikken fra Landbrug og Fødevarers markedsafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods stigende slagtninger af hundyr, stiger bestanden af malkekøer og ?kvier. Det skyldes ifølge Landbrug og Fødevarer, at mælkekvoterne er forhøjet.

Det er derimod bestanden af ammekøer, der reduceres. Det viser den seneste kvægtælling fra marts, og det er en tendens, som Landbrug og Fødevarer forventer vil fortsætte i lighed med en fremgang i bestanden af malkekøer i 2009.