John Deere er netop nu på en demo-tur i hele Europa med den nye selvkørende John Deere 4050i sprøjte med den helt specielle carbon-bom på 36 meter.

- Carbon er fem gange så stærkt som jern og en 36 meter carbon-bom vejer 800 kg mindre end en tilsvarende sprøjtebom af jern, fortæller Eric Teuwsen, salgsspecalist fra John Deere-sprøjtefabrikken i Holland, som torsdag eftermiddag viste den nye sprøjte frem hos Axel Månsson, som er en midtjysk grøntsagsproducent. Arrangementet var arrangeret af Herborg Smede- og Maskinforretning, men i de sidste tre dage har Semler Agro afholdt ligende arrangementer på Sjælland, Fyn og i Nordjylland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Man ser det alle steder - eksempelvis i racebil-branchen, hvor næsten alt er bygget af carbon.

- Eric Teuwsen, sprøjtespecialist John Deere.

Sprøjten har et tankindhold på 5.000 liter og er udstyret med PowerSpray, hvor der sidder to pumper - én for fyldning og omrøring af sprøjtevæske samt én til sprøjtning.

- Det hele er hydraulisk drevet, og det betyder, at vi kan undvære en masse komponenter på maskinen, da det eksmepelvis ikke er nødvendigt med ventiler til styring af trykket, da trykket på bommen reguleres med omdrejningerne på de hydrauliske trukket pumper.

- Vi kan leverer et tryk fra 0 til otte bar på tre sekunder, fortæller den hollandske sprøjtespecialist til Maskinbladet.

Klar i 2018

Der er stadig tale om en prototype, som John Deere har viste frem i denne uge i Danmark, men til sprøjte-sæsonen 2018 bliver det muligt at få den specielle carbon-bom leveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bommen bliver produceret i Spanien af producenten KingAgro, men de leverer bommene eksklusivt til John Deere, fortæller Eric Teuwsen.

Han bemærker desuden, at fremtiden måske byder på flere komponter på en sprøjte, som er bygget af carbon.

- Man ser det alle steder - eksempelvis i racebil-branchen, hvor næsten alt er bygget af carbon.