På Dansk Planteværns demonstrationslandbrug Ryegaard er agronom Jørgen Lundsgaard ansvarlig for naturstriber og insektgavnlige tiltag, og efter de sidste kolde nætter har sluppet sit greb i Danmark, er han nu klar til at få frøene i jorden. Ifølge Jørgen Lundsgaard er der en række forhold, man skal være opmærksom på for at sikre en succesfuld etablering, og det vigtigste er ikke at være for tidligt på færde.

- Jordtemperaturen skal være lige omkring 10 grader, før end man begynder etableringen af naturstriberne. Og alt, hvad der styrker en hurtig etablering er med til at give et godt resultat, fortæller Jørgen Lundsgaard, og ifølge agronomen gælder det i store træk om at give naturstriberne de bedst mulige vækstvilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De planter, som ikke har den robusthed, som ukrudtet har, de kommer til kort, hvis ikke de får 'high speed' lige fra starten af. Så det er vigtigt, at man giver dem alle muligheder for at komme hurtigt igang, siger Jørgen Lundsgaard og uddyber, hvordan man konkret skal gribe etableringen an.

- Det er sådan noget som at vente med at så frøblandingerne til jordtemperaturen er tilpas høj, det er at have forberedt et godt såbed uden store knolde - og så handler det om ikke at så frøene for dybt. Hvis der er for meget jord henover dem, så varer det længe, inden de kommer igennem, men selvfølgelig skal frøene også være dækket af jord ? og gerne fugtig jord, lyder det fra agronomen.

- Hvis man kan se, at der kommer en koldfront ind om torsdagen og giver noget væde, så er det altså en god idé at få sået striberne til om onsdagen, lyder det gode råd fra Jørgen Lundsgaard.

Formålet afgør frøvalg

Selvom svalerne for længst er ankommet, så er det ikke for sent at gøre en positiv forskel for markens dyr, fugle og insekter, men man skal gøre op med sig selv, hvad man vil tilgodese med sine naturtiltag.

- Er idéen at være fødeforsynende i tiden fra 1. oktober til 1. april, eller er det et spørgsmål om, at der skal være dækning; at markens dyr og fugle skal kunne være i skjul for rovfugle og rovdyr. Det er det, der afgør, hvilke planter, der skal være i blandingerne, siger Jørgen Lundsgaard og anbefaler nektar-pollen blandingerne, som har nogle blomster med masser af nektar i, hvis det er bier og insekter, man vil gavne, når rapsen er afblomstret, og der ikke er så meget andet for insekterne at søge føde på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan gå ud fra, at det vi mennesker synes er nogle smukke blomster, de er smukke, fordi de skal tiltrække opmærksomhed. Og her har vi jo et sammenfald med bierne; de blomster bierne ønsker, de er også meget iøjefaldende med smukke farver, så de skal kunne findes af insekterne.

- Når det gælder markens dyr og fugle, så handler det om at skabe gemmemuligheder og føde i den kritiske periode efter den 1. oktober og frem til næste forår, og her skal der være fokus på frøbærende planter af en vis størrelse, så dyr og fugle kan søge skjul og føde, ikke mindst når markernes afgrøder er høstet.