En artikel i Ekstrabladet har fået Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding til at stille en række spørgsmål til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, angående ministeriets deltagelse i en middag på en dyr gourmetrestaurant, betalt af Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Ekstra Bladet deltog otte repræsentanter fra ministeriet og ni personer fra Landbrug & Fødevarer i den pågældende middag, der blev holdt på Restaurant Gorilla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke lykkedes Ekstrabladet at få oplyst prisen for den pågældende middag, men ifølge Ekstrabladet serveres der mellem ti og 15 retter til hver gæst. Prisen starter ved 375 kroner pr. person alene for maden.

Inden den pågældende middag havde selskabet været på besøg hos Danæg i Roskilde, Danish Crown i Ringsted og DLF. Turen foregik i en bus, som blev betalt af ministeriet. Pris ifølge Ekstrabladet 8819 kroner.

Mange spørgsmål

Det har fået Maria Reumert Gjerding til at stille følgende spørgsmål til Esben Lunde Larsen:

- Hvor mange netværksdage og heldagsarrangementer har Miljø- og Fødevareministeriets embedsmænd afholdt med erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer siden juli 2015, og hvor mange af disse har omfattet en middag betalt af Landbrug & Fødevarer?

- Hvor mange netværksdage og heldagsarrangementer har Miljø- og Fødevareministeriets embedsmænd afholdt med andre end Landbrug & Fødevarer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er det normal praksis, at embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet holder netværksdage med én enkelt aktør/organisation, og ministeren bedes endvidere oplyse, hvorvidt netværksdagen med Landbrug og Fødevarer den 31. marts 2017 følges op med tilsvarende netværksdage mellem Miljø- og Fødevareministeriets embedsmænd og andre aktører?

- Hvor mange af de deltagende embedsmænd, der var med på netværksdagen den 31. marts 2017, arbejder i ministeriet med MRSA-problematikken, jf. artikler i Ekstra Bladet den 9. maj 2017, og ministeren bedes endvidere oplyse, hvorvidt de tilsyneladende tætte bånd mellem embedsmænd og Landbrug & Fødevarer har haft indflydelse på det arbejde, der pågår omkring indgreb mod MRSA?

- Ministeren bedes oplyse, hvorvidt han finder, at middagen, som ministerens embedsmænd deltog i den 31. marts 2017 på restaurant Gorilla, ligger inden for de almindelige regler for påholdenhed for embedsmænd?

Bekymrende

Maria Reumert Gjerding siger til Maskinbladet, at det er bekymrende, hvis Landbrug og Fødevarer som en lobbyorganisation betaler dyre, gode middage for embedsværket:

- Der skal være vandtætte skotter mellem embedsværket og lobbyisterne. Lobbyisterne må henvende sig til politikerne, og denne sag sender et uheldigt signal, om en lobbyorganisation, der forsøger at omgå det politiske niveau for at sikre deres indflydelse direkte mod embedsapparatet i ministeriet, siger Enhedslistens ordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har blandt andet stillet spørgsmålene specifikt ud MRSA-problematikken:

- Jeg kan fra min stol se, at der er sket nogle yderst uheldige ting omkring MRSA-indsatsen, hvor embedsmænd set i mit perspektiv har blandet sig lidt for meget. Så jeg er interesseret i at vide, om disse meget lukrative luksusmiddage involverer embedsfolk, som har stået for MRSA-indsatsen i Danmark, siger Maria Reumert Gjerding.

Lille frokost er ok

Hun erkender, at den pågældende sag kun involverer Landbrug og Fødevarter, men understreger samtidig, at man skal være opmærksom på alle organisationer, der på den måde forsøger at påvirke embedsmændene uden om det politiske system:

- Vi skal være meget forsigtige. Det er helt fint med en lille frokost sammen, hvis man har samarbejdet om et projekt. Men her er der tale om en meget fin middag på en meget dyr restaurant, og derfor ringer mine alarmklokker. Man skal passe på at blande embedsfolk, der skal tjene det politiske system, for tæt sammen med lobbyister med en helt klar dagsorden, slutter Enhedslistens ordfører.

Problematisk

Middagen på Gorilla kan ifølge Ekstrabladet være problematisk, fordi regningen må være kommet over de 300 kroner pr. næse, som normalt er beløbsgrænsen på tjenesterejser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var blandt andre kontorchef Per Krogsgaard Christiansen fra ministeriet, som deltog i den nævnte middag, og han skriver i en mail blandt andet, at embedsfolkene deltog i middagen, fordi ministeriet betalte for bussen, som kørte selskabet Sjælland rundt.

Landbrug & Fødevarer, som betalte middagen, holder prisen på middagen hemmelig.