Den landsdækkende forening Danske Slagtekalveproducenter mener, at der er hårdt brug for at få sat fornyet skub i bekæmpelsen af salmonella i kvægbruget.

- Selv om den stort anlagte salmonella-handlingsplan havde som mål at gøre kvægbruget salmonella-frit senest i 2016, så tyder meget på, at det her et år efter faktisk går den gale vej, siger formanden for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Via mine kontakter rundt omkring i landet hører jeg nemlig, at der konstateres salmonella i stadigt flere besætninger, fortæller formanden.

Dansk Kvæg skal på banen

- Derfor kræver vi, at Dansk Kvæg nu kommer på banen og får fulgt op på salmonella-handlingsplanen. Vi slagtekalveproducenter har problemer med at skaffe det antal kalve, som vi har brug for i produktionen, påpeger Lasse Olsen.

- Det store flertal af slagtekalveproducenterne har salmonella-status 1. De undgår at købe kalve fra besætninger med salmonella-status 2 på grund af risikoen for så selv at havne i status 2, forklarer han og tilføjer:

- Er man først havnet i salmonella-status 2, kan man ikke sælge dyr til levebrug. Og er man tilmed så uheldig, at slagteriet finder salmonella i et af ens dyr, overføres man automatisk til status 3. Så kommer man under offentligt tilsyn og påføres dyre særslagtninger.

Flere status 1

- Mange af de cirka 35.000 kalve, der eksporteres om året, kommer fra besætninger med salmonella-status 2. Målet må i første omgang være at få gjort en indsats, så disse besætninger kan løftes over i status 1, siger Lasse Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kalvene fra de nye salmonella-status 1 besætninger ville være nemmere at sælge til slagtekalveproducenter herhjemme. Dermed ville mangelen på kalve til opfedning mindskes, slutter formanden for Danske Slagtekalveproducenter.