Hvis et ejerskifte skal lykkes, kræver det mange overvejelser, og overvejelser tager tid. Tag fat fem-ti år før, lyder rådet. Landmænd tror imidlertid, at de er udødelige. Fakta er i hvert fald, at næsten ni ud ti ældre landmænd ikke har lavet en exit-strategi. Én udfordring er at få styr på det faktuelle, men det følelsesmæssige spiller lige så stor en rolle.

- Når Seges sætter fokus på emnet er det fordi tallene viser, at ejer- og generationsskifte har et stort efterslæb. 29 procent af landmændene er over 66 år. Næsten 9 ud af 10 unge landmænd overtager familiens landbrug, og næsten ni ud af 10 ældre landmænd har ikke lavet en exit-strategi, fastslår chefkonsulent Ivan Damgaard, Seges og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ifølge regnskaberne er der i alt 21.822 personligt ejede landbrug i Danmark, hvoraf de 72 procent har en årlig omsætning under to millioner kroner, og de 28 procent en omsætning over to millioner. Antallet med en omsætning over to millioner kroner årligt er dermed på 6.118 - 419 af disse står over for ejerskifte de kommende år.

Men er der købere til ejendommene? Ifølge Ivan Damgaard opfatter mange desværre ejerskiftet som at sælge en villa. Fakta er, at der mangler købere til at overtage den samlede ejendom, idet bygningsmassen ofte ikke er tilpasset salgstidspunktet og forretningsdelen ofte er svær at kapitalisere/overdrage. Han foreslår derfor, at ejere allerede tidligt tager stilling til, om de ønsker at føre en nedslidningsstrategi eller en optimeringsstrategi, og om de satser på en kapitalisering af virksomheden contra salg af mursten og hektar jord.

I Agro, der udkommer torsdag den 11. maj kan du læse resten af artiklen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.