Det er meget glædeligt for landbruget og erhvervsaktiviteten i landdistrikterne, at det nye forlig om boligskatter ikke ændrer grundlæggende på beskatningen af landbrugsjord og -bygninger, og at "bondegårdsreglen" og "stuehusreglen" dermed bevares. Det mener Landbrug & Fødevarer.

Forliget blev fremlagt tirsdag og støttes af regeringen, DF, S og RV. Med det meget brede flertal bag forliget, må det forventes, at de to regler nu er sikret for fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bondegårdsreglen indebærer, at landbrugsjord vurderes markant lavere end markedsprisen for jord. Men den nye aftale om boligbeskatning vil vurderingerne og beskatning fortsætte på det nuværende niveau og kun reguleres med udviklingen i jordpriserne. Det mener Landbrug & Fødevarer er en god løsning, selv om organisationen gerne ser jordskatten helt afskaffet.

Stuehusreglen betyder at huse på landbrugsejendomme vurderes på samme måde som fritliggende parcelhuse. Men ved vurdering af værdien tages der hensyn til de ulemper, der er forbundet med at have sin beboelse i nærheden af et landbrug. Nogle af detaljerne om vurderingen af stuehuse skal fortsat afklares, men i store træk bevares det nuværende regelsæt.

Succesen med at bevare landbrugets helt specielle særregler skal ses i lyset af, at både det såkaldte Engberg-udvalg og vismændene i deres forarbejde til den nye beskatningsmodel havde lagt op til at bondegårdsreglen og stuehusreglen skulle afskaffes. Det ville have medført en markant merbeskatning af landbruget og faldende jordpriser.

- Bevarelse af de gunstige beskatningsregler for landbrugsejendomme har været en af vores politiske topprioriterer de seneste år. Vi har arbejdet rigtigt meget med sagen bag kulissen og det er meget glædeligt, at det er lykkedes os at sikre en forståelse for de særlige forhold omkring landbrugets jord og driftsbygninger, som betyder, at de to regler bør fastholdes. Dermed har vi forhindret, at landbruget har fået en ny regning, som potentielt kunne være i milliardklassen, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Selvom Lars Hvidtfeldt generelt er særdeles tilfreds med udfaldet, så er der dog enkelte knaster, som Landbrug & Fødevarer fortsat vil arbejde på at få rettet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler blandt andet om, at man sløjfer den samlede årlige vurdering af bedrifterne, hvilket kan få betydning i forbindelse med familiehandler. Det vil vi arbejde videre med og forsøge at få ændret, siger Lars Hvidtfeldt.