Landmænds interesser bliver ikke varetaget ordentligt af Landbrug & Fødevarer.

Det mener formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når Landbrug & Fødevarer skal varetage både landmændenes interesser og andelsselskabernes, så går det galt. Det kan ikke lade sig gøre at have begge kasketter på, for parterne har fundamentalt forskellige interesser, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Faktisk mener Flemming Fuglede, at Landbrug & Fødevarers konstruktion var med til at danne grobund for, at Bæredygtigt Landbrugs voksende medlemstal.

- At landmændene ikke føler sig repræsenteret hos Landbrug & Fødevarer er en af årsagerne til, at Bæredygtigt Landbrug har den indflydelse, vi har. Hvis ikke Landbrug & Fødevarer havde for mange interesser at varetage, ville vi aldrig have fået den støtte og størrelse, vi har i dag, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Andelsselskaberne ændres

En af årsagerne til, at det ifølge Flemming Fuglede Jørgensen er problematisk, at Landbrug & Fødevarer skal varetage både primærlandbrugets og andelsselskabernes interesser, er, at andelsselskaberne ikke længere er andelsselskaber i den oprindelige forstand.

- For andelsselskaberne i dag er opgaven at tjene penge til selskabet. Og det gør man nu en gang bedst ved at købe råvarer billigt, og sælge det man producerer dyrt. Landmændene har den helt modsatte interesse i at få en høj pris for deres produkter, og derfor giver det ikke mening at have begge parter repræsenteret under samme tag, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får formanden for Bæredygtigt Landbrug til at sende en hård kritik mod dem, der i sin tid var med til at skabe Landbrug & Fødevarer i den konstruktion, som foreningen stadig har i skrivende stund.

- Set fra mit perspektiv, undrer det mig, at man ikke har kunnet se lige præcis den udfordring, dengang man skabte Landbrug & Fødevarer som konstruktion. For allerede dengang var andelsselskaberne store multinationale selskaber med højt profilerede direktører, som intet overhovedet har med den gamle andelsbevægelse at gøre. De skulle se at privatisere det hele i stedet, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Ikke nok for pengene

Ifølge Flemming Fuglede Jørgensen får landmændene ikke nok ud af deres kontingent til Landbrug & Fødevarer. Ifølge formanden for Bæredygtigt Landbrug skyldes det, at Landbrug & Fødevarer har flere interesser at varetage.

- Gang på gang har de sovet i timen på Axelborg. Vi finder flere og flere fejl, som er begået, og som burde være blevet italesat. Sker det, fordi Landbrug & Fødevarer enten ikke er dygtig nok, eller sker det fordi organisationen har andre interesser at forholde sig til? Jeg ved det ikke, siger Flemming Fuglede Jørgensen.