Tidligere formand for samhandelsudvalget og nuværende formand for rådgivningsvirksomheden Centrovice, Niels Rasmussen, mener ikke, at systemet fungerer optimalt i sin nuværende udformning. For ham er det vigtigt, at landmændene har en stærk organisation i ryggen, hvis der skulle opstå tvister, hvor landmanden har brug for opbakning.

- Det er ekstremt vigtigt, at landmændene både føler og rent faktisk bliver bakket op af Landbrug & Fødevarer. Hvis ikke det sker, står landmændene reelt uden opbakning. Og det er problematisk, siger Niels Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som tidligere formand for Samhandelsudvalget, har Niels Rasmussen været med til at køre flere principielle sager på vegne af landmænd for Landbrug & Fødevarer. Og allerede dengang Niels Rasmussen var formand, var der udfordringer med at administrere samhandelsforholdet mellem landmænd og andelsselskaber.

Dårlig retsstilling

- I min tid kørte vi flere sager helt til ende, for at finde frem til, hvad landmændenes rettigheder egentlig var. I eksempelvis sagen om spiret raps viste det sig, at landmændenes retsstilling er utroligt dårlig, siger Niels Rasmussen.

Alligevel understreger den tidligere formand for Samhandelsudvalget, at det var både vigtigt og væsentligt for Samhandelsudvalget at køre sagerne på landmændenes vegne for at finde frem til, hvilken retsstilling, landmændene havde i sager mellem landmænd og andelsvirksomheder.

- Det var vigtigt for os at køre de sager. De gjorde det helt klart, at der er forhold, hvor landmændene ikke har nogle rettigheder i forhold til de selskaber, de selv ejer. Sagerne har med al tydelighed vist, at det er svært for landmændene at løfte bevisbyrden i forhold til andelsselskaberne, da samhandlen hviler på en lang række branchekotumer. Og det er et stort problem, understreger Niels Rasmussen.

Problemer i samhandel

For Niels Rasmussen er en af udfordringerne, at andelsselskaberne ikke længere agerer ud fra det formål, de er sat i verden for. Nemlig at optimere landmændenes omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andelsselskaberne er jo ikke sat i verden for at tjene penge. De er skabt for at skabe forudsætningerne for at landmændene kan tjene penge. Andelsselskaberne optimerer på selskabets egen indtjening i stedet for at holde fokus på landmændenes bundlinje, siger Niels Rasmussen.

Men selvom han kritiserer den måde, tvister mellem landmænd og andelsvirksomheder håndteres på, understreger Niels Rasmussen dog, at konstruktionen bag Landbrug & Fødevarer er helt rigtig. Sammenslutningen af primærproducenter og andelsvirksomheder er den helt rigtige vej at gå, mener han. Samtidig erkender den tidligere formand for Samhandelsudvalget, at Landbrug & Fødevarer har en opgave i forhold til at sikre den enkelte landmands retssikkerhed.

Iboende problem

- Vi er ikke i mål endnu. Der er stadig et stykke vej i forhold til at sikre landmændenes interesser i de handelsmæssige tvister i forhold vores egne virksomheder, men der er mange gode folk, der arbejder på at skabe den platform, og jeg har tillid til, at det nok skal komme så langt en dag, siger Niels Rasmussen.

Da Landbrug & Fødevarer i 2009 så dagens lys, herskede der, ifølge Niels Rasmussen, en form for eufori over, at fødevaresektoren nu fik én samlet brancheorganisation, som skulle styrke hele sektoren. Og midt i euforien var der ting, man overså.

- Da vi i sin tid besluttede, at vi skulle være én enhed i Landbrug & Fødevarer, var der måske en tendens til, at man tabte fokus i euforien, og glemte at overveje, at der var nogle iboende problematikker i den konstruktion, vi fik bygget, siger Niels Rasmussen.