Den uværende vejrsituation gør ikke arbejdet lettere for UBN Trading, som mangler at stenstrengelægge 200 hektar.

- Det er ikke mange tørvejrsdage vi får i øjeblikket, fortæller Brian Nielsen, den ene halvdel af UBN Trading fra Randers, som for øjeblikket har travlt med stenstrengelægning af i alt 800 hektar jord for DanRoots

Ligesom resten af landet venter han også på tørvejr, og den nuværende vejrsituation gør, at arbejdet trækker ud:

Langt størstedelen af arealet er økologisk, og afgrøderne er fortrinsvist gulerødder.

- Brian Nielsen, UBN Trading,

- Vi begynder som regel med at stenstrengelægge allerede 1. februar, hvis vejrforholdene er til det, og vi vil meget gerne tidligt i gang, så vi kan nå alle 800 hektar inden første maj - og det når vi ikke i år, konstatere Brian Nielsen fra førersædet på den store Valtra S394, som kører med bedploven.

rich-media-1
Bedploven og de tre strenglæggere samlet på ét stykke. Vejret var regnfuldt da fotografen var forbi, og det regnfulde vejr gør også, at de sidste 200 hektar, som skal strenglægges trækker ud.

I den anden side af marken kører de tre stenstrengelæggere fra UBN Trading, som i løbet af 2017 skal over 800 hektar.

- Vi mangler 200 hektar på nuværende tidspunkt, fortæller Brian Nielsen.

Stort økologisk areal

UBN Trading kommer vidt omkring med stenstrengelæggerne, og området strækker sig i en radius på 85 til 90 kilometer fra Tange, hvor DanRoots holder til.

- Langt størstedelen af arealet er økologisk, og afgrøderne er fortrinsvist gulerødder, som udgør knap 650 hektar, fortæller Brian Nielsen, som har kørt for DanRoots i fire år med de tre stenstrengelæggere.

- Vi har kørt med tre maskiner i et par år, og gør det også her i sæson 2017, men vi har planer om at komme op på fire stenstrengelæggere til sæson 2018, og DanRoots har allerede bestilt to nye maskiner hos Grimme Skandinavien, fortæller Brian Nielsen. Kapacitetsforøgelsen skyldes at DanRoots gerne vil have de efterfølgende kamme fra stengelæggeren til at lægge og tørre så længe så muligt inden der sættes gullerødder.

- I de økologiske marker er det vigtigt, da man på den måde kan nå at brænde kammene for de første spirrende ukrudtsfrø før sætning af gulrødderne.

rich-media-2
Brian Nielsen, den ene indehaver af UBN Trading viser her mappen med overblik over, hvor de 800 hektar jord ligger - markerne er primært økologiske og er derfor spredt i en radius af 85 til 90 kilometer fra DanRoots hovedsæde i Tange.

Røde maskiner

Brian Nielsen ejer UBN Trading sammen med Ulrik Bech, og de lejer sig selv og deres tre New Holland T7.270-traktorer ud til DanRoots, hvor DanRoots ejer stenstrengelæggerne.

Forud for investering i nye strenglæggere, var der ikke tvivl om, at de igen skulle være røde:

- De røde tyske maskiner er Mercedes inden for kartoffelhåndtering, og passer også rigtig godt ind til dette arbejde, forklarer Brian Nielsen og påpeger, at i modsætning til mange stenstrengelæggere, som benyttes til kartoffelhåndtering på 150 centimeters kam-bredde, så kører man med 170 centimeter kambredde i gulerods-bedene.

rich-media-3
Til næste år skal der køres med fire stenstrengelægger - der er allerede bestilt to nye til sæson 2018.

- Serviceniveauet på Grimme-maskinerne er lige så højt som maskinernes kvalitet, og vi kan få hjælp dag og nat uanset uge dag, fortæller han.

- Det er naturligvis dyrt, når vi skal have service midt om natten, men man vil gerne betale for den høje kvalitet, fremhæver han, og påpeger desuden, at alle reservedele og sliddele altid er på lager.

Og sliddele kan der hurtigt blive brugt på stenstrengelæggerne:

- Vi er helt nede i 45 centimeters dybde med maskinerne og det skyldes en kombination af gulerødderne kvitterer for luftigt jord, og alle sten er helt væk fra kammene, fortæller Brian Nielsen.

For at øge kapaciteten på de kommende stenstrengelæggere, har UBN Trading valgt de nye modeller i en XL-version, hvor det nederste jordkæde er længere, hvilket skulle give større kapacitet, da der når at falde mere jord af kæderne.

rich-media-4
Ulrik Bech på førersædet i New Holland T7.270 AutoCommand, mens det går derud af med stenstrengelæggeren med 1,6 kilometer i timen.

rich-media-5
De tre stenstrengelæggere er ejet af DanRoots, mens traktorerne og chauffør kommer fra UBN Trading i Randers.

rich-media-6
Traktorerne har frontlæsser monteret, så større sten let kan fjernes under kørsel.