Køer hviler sig gerne 12 til 14 timer pr. dag. Nogle køer vil gerne hvile mere, andre mindre. Det er derfor afgørende, at de har adgang til gode hvilearealer.

I Lov om hold af kvæg har vi sikret, at alle køer i danske stalde har en hvileplads, en seng eller et areal i dybstrøelse. Der er meget forskel på, hvor god koens hvileplads er. Hvis vi taler om sengebåse, kan både bøjler og rør være i vejen for koens naturlige bevægelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nakkebommen, som stabiliserer sengebøjlerne, er ofte justeret for langt tilbage, hvorved køerne har svært ved at lægge sig eller rejse sig i sengene. Herved bliver en del køer stående for længe i sengebåsen i stedet for at lægge sig ned.

Nogle gange står de med to ben i sengen og to ben på gangen. Dette skader klovene på bagbenene, da de udsættes for forholdsvis meget tryk, samtidigt med at de står i forholdsvis meget gødning ved sengekanten.

Nakkebommen er til at stabilisere sengebøjlerne, ikke til at styre køerne. Brystbommen er til at styre, hvor køerne skal ligge.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere om Christiens Bas' bud på den optimale stald i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.