Strategien hvor landmanden blander de mest effektive svampemidler mod septoria, har igen vist sig at være den mest optimale strategi, lyder det fra Bayer.

Landsforsøgene viser blandt andet, at der har været en synligt bedre effekt i marker, hvor der er valgt en blandingsstrategi. Her fremgår det også, at blandinger af svampemidler er det mest effektive tiltag, når det kommer til bekæmpelse af resistens mod septoriasvampen. Derfor er anbefalingen, at landmanden anvender flere forskellige svampemidler med forskellig virkemekanisme imod septoria for at bevare en høj effekt og sikre resistensforebyggelse. Samtidig er der god økonomi i at blande svampemidlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavt smittetryk er afgørende

Udover blandinger af svampemidler er det vigtigt at sørge for et lavt smittetryk fra starten af sæsonen for at forebygge resistensudvikling og sikre bedst mulig septoriabekæmpelse.

En effektiv bekæmpelse af septoria og en god beskyttelse af de udviklede blade fra stadie 31-32 med Proline Xpert eller Prosaro betyder, at der er mindre septoria at bekæmpe resten af sæsonen - en erfaring mange har gjort sig i praksis. Det bliver ganske enkelt lettere at holde septoriaangreb nede gennem resten af sæsonen, lyder det fra Bayers Crop Sience division.

Hent inspiration fra landsforsøg

Som landmand bør svampestrategien baseres på de mange afprøvninger, der hvert år bliver udført i Landsforsøgene.

Her bliver der behandlet, som landmanden gør i praksis. Typisk med en behandling i stadie 31-32, og når henholdsvis fanebladet og akset er synligt. Forsøgene fra 2016 viser igen, at både brutto-merudbyttet, og mest interessant for landmanden, at netto-merudbyttet øges ved at anvende blandinger med forskellige svampemidler.