For første gang siden slutningen af juli 2014 rammer den danske notering for fersk svinekød i næste uge 11 kroner. Det var blot et par uger, før Rusland lukkede for importen af fersk kød fra EU, og prisen på svinekød blev sendt ud i et frit fald.

Det er historie nu. En lang krise er endegyldigt slut og efterspørgslen på fersk svinekød i Europa er lige nu større end udbuddet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft nogle indikationer på, at både frostlagrene og forædlingsindustriens lagre var mindre end længe. Derfor tog vi for en måneds tid siden en beslutning om ikke at fremrykke grise op til påske, fordi vi var overbeviste om, at priserne ville være bedre på anden side af helligdagene. Det har vist sig at holde stik, og vi har sørget for ekstra kapacitet på slagterierne i ugerne efter påske, så vi relativt hurtigt indhente en del af det, vi taber hen over påsken, fortæller Lars Albertsen, der er eksportdirektør i Danish Crown.

Det er en stor og relativt stabil eksport fra Europa til ikke bare Kina, men også Japan og Sydøstasien gennem det seneste år, der har skabt grundlaget for de markante prisstigninger gennem den seneste måned. En lidt stærkere dollar siden efteråret 2016 har været med til at understøtte den europæiske konkurrenceevne overfor amerikansk og brasiliansk kød, og samtidig er produktionen i Europa faldet en smule.

- Man skal heller ikke undervurdere det faktum, at vi allerede i marts har haft temperaturer i Mellem- og Sydeuropa, som har sat gang i salget på fortovscaféerne. Lige så snart solen skinner, løftes efterspørgslen på svinekød til blandt andet kogt skinke, bacon og salami. Med andre ord er der endelig en smule medgang for salget af svinekød efter en lang periode, hvor det mildt sagt var op ad bakke, siger Lars Albertsen.

Noteringen på 11 kroner vil være gældende de kommende to uger.

Det skriver Danish Crown i sin markedsberetning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown hæver derfor svineprisen med 30 øre for svin og 50 øre søer.

Det betyder at prisen på svin fra 70-95,9 kg er 11 kroner pr. kg, mens søer over 129,9 kg er på 8,40 kroner.