Abonnementsartikel

Det, vi har været vidne til i Miljøministeriet, er direkte undergravende for demokratiet, mener Maskinbladets chefredaktør

Det er rystende at følge grundvandsskandalen på nærmeste hold. De seneste uger har dagligt bragt nye kritikpunkter eller afsløringer, som tegner et mere og mere alvorligt billede af forholdene i Miljøstyrelsen.

Det er som om, minister og embedsmænd springer fra tue til tue for at levere den ene forklaring efter den anden, som skal retfærdiggøre deres håndtering af de danske grundvandsindberetninger.

Det, vi har været vidne til i Miljøministeriet, er direkte undergravende for demokratiet.

Nogle af argumenterne er selvmodsigende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og desværre er det ikke nyt, at ministeriets faglighed kan betvivles.

Rigsrevisionen var ude med en temmelig skarp kritik tilbage i 2014.

Det er derfor forunderligt at se, hvordan ministeren tilsyneladende lægger sin politiske skæbne i hænderne på embedsmændene og hårdnakket hævder, at han kan have tillid til dem og stoler på dem.

Man får associationer til den legendariske engelske tv-serie "Javel, hr. minister", hvor en stærk embedsmand kører fuldstændig rundt med en svag minister. Og om nødvendigt går embedsmanden ikke af vejen for at falde ministeren i ryggen.

Måske skulle man anbefale Esben Lunde Larsen at bruge nogle aftener i selskab med den engelske tv-serie, som selvfølgelig er fiktion, men af og til har man indtryk af, at virkeligheden kan overgå fantasien.

Med de afsløringer, som de seneste uger har åbenbaret, bliver man bekymret for folkestyret.

I skrivende stund ved vi ikke, om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen klarer frisag i de alvorlige anklager, han er udsat for i en fiskerisag.

Men overlever han politisk, bør han straks tage affære og sørge for en grundig oprydning i sin embedsstab. Meget tyder på, at han bliver manipuleret, og det kan han selvfølgelig ikke være tjent med.

Men oprydningen bør også ske af hensyn til vores demokrati og den almindelige respekt for myndighederne.

Det, vi har været vidne til i Miljøministeriet, er direkte undergravende for demokratiet.